Mercury wil meer Europese inkomsten

Paratrooper aan het hoofd van een softwarebedrijf

Dit artikel delen:

Europa moet een derde van de bedrijfsinkomsten gaan genereren voor softwarebedrijf Mercury. Of dat in drie of vijf jaar gaat gebeuren, zal de tijd leren, aldus ceo Amnon Landan, die onlangs in Nederland was om zijn 'business technology optimization' (bto) producten aan de man te brengen.

  
Amnon Landan: "We willen een van de top vijf softwarebedrijven worden."
Landan werkt niet graag mee aan interviews of fotoshoots. "Ik vind het zonde van mijn tijd, maar blijkbaar hoort dit er allemaal bij", zegt hij in zijn Israëlische accent. Enigszins verveeld vertelt hij hoe hij als achttienjarige bij het Israëlische leger begon als paratrooper. "Iedereen in Israël moet in dienst. Het is een goede leerschool voor besluitvaardigheid en leidinggeven." Hij werd destijds in het zuiden van Libanon gestationeerd. Tegen de tijd dat hij twintig jaar oud was, had hij 25 mensen onder zich, een jaar later 65.

Baas

Vijftien jaar geleden kwam hij in dienst bij Mercury, opgericht in 1989 door Aryeh Finegold, en in 1999 werd hij ceo. Zijn managementfilosofie is simpel maar effectief: gebruik je autoriteit alleen wanneer dat nodig is. Er is geen twijfel over mogelijk dat hij de baas is, maar zijn mensen krijgen grote bewegingsvrijheid. Dat resulteerde de laatste jaren in groei met dubbele cijfers. Was de omzet in 1999 nog 187 miljoen dollar, vorig jaar was dit gestegen naar vijfhonderd miljoen en voor het lopende jaar wordt de omzet geschat op achthonderd miljoen dollar. "We zijn wel getroffen door de economische malaise. Niet in de zin dat we verliezen hebben geleden, maar we zijn minder hard gegroeid."
Op de vraag hoe zijn bedrijf zich zo goed door de economische tegenwind heen heeft geslagen, antwoordt hij: "Ons voordeel is dat we producten bieden die in zowel goede als slechte tijden nodig zijn bij bedrijven. Als het slecht gaat, kunnen bedrijven met bto geld besparen, kosten terugdringen en meer uit hun it-investeringen halen. In goede tijden is het mogelijk om betere service aan klanten te leveren, meer concurrerend te zijn en it in te zetten voor bedrijfsdoelen."

Bto

Mercury begon vijf jaar geleden na te denken over het afstemmen van de it-strategie en de uitvoering ervan op bedrijfsdoelstellingen. Pas achttien maanden geleden definieerden zij hun nichemarkt als 'business technology optimization'. "We hebben een set applicaties gebouwd voor informatiemanagement en vorig jaar hebben we het bedrijf Kintana gekocht, waarmee we de basis hebben gelegd voor ons it-governance-aanbod. Vervolgens zijn we ons distributiekanaal gaan opzetten."
Volgens Landan is it-governance een onderdeel van bto. "Wij hebben drie soorten software die de bedrijfswaarde van technologie moeten opkrikken; it-governance, applicatie-'test'-software en applicatiemanagement. Bto gaat erom hoe bedrijven de waarde van hun it-afdelingen kunnen optimaliseren door sneller en beter te presteren tegen lagere kosten."

Testen

Het softwarebedrijf startte in 1989 met de verkoop van hulpmiddelen die het testen van nieuwe applicaties automatiseerde en de voortgang van de programma's bijhield. Een belangrijke en grote markt, maar moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld. Zou software immers niet gewoon moeten werken? "Het gaat niet om fouten van anderen. Het gaat om de snelheid en de complexiteit van de systemen die bedrijven hebben draaien. De hoeveelheid software, hardware en middleware is bij ieder bedrijf anders. Daarbij komt dat wanneer een systeem wordt aangeschaft, dat gevoed wordt met de data van de onderneming en moet gaan draaien op de daar aanwezige infrastructuur. Deze duidelijke complexiteit werkt niet altijd en is ook niet altijd schaalbaar. Het gaat dus niet om problemen met applicaties, maar om de complexe omgeving waarin ze moeten gaan draaien."
Landan werd eind vorig jaar door zakenblad Forbes uitgeroepen tot 'Ondernemer van het Jaar 2003'. Zijn plannen met het bedrijf zijn ambitieus. "We willen een van de top vijf softwarebedrijven worden." Op dit moment staat Mercury ergens rond de tiende plek. "We groeien beduidend sneller dan onze concurrenten. De markten waarin wij ons bewegen hebben ook flink groeipotentieel." De grootste dreiging voor Mercury komt vanuit het bedrijf zelf. "We moeten oppassen op onze 'uitvoeringsmogelijkheden' (ability to execute) nu het bedrijf groter en complexer wordt. Dat is de grootste uitdaging."
Deze groei wil Landan voor een deel uit de Europese markt halen. Op dit moment komt rond de 27 procent van de inkomsten uit Europa. "Gezien de omvang van het continent en zijn economische activiteit, vind ik dat een derde van onze inkomsten hier vandaan moeten komen. We zijn nu dan ook flink aan het investeren."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-02T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.