JD Edwards streeft naar toppositie

Verkade: 'Geen enkel ERP-pakket heeft volledige functionaliteit'

Dit artikel delen:

Vorige week woensdag vond de Europese gebruikersconferentie van JD Edwards plaats in Parijs. Deze leverancier van erp-software (enterprise resource planning) uit de Verenigde Staten is sinds november 1996 met een verkoopkantoor in Nederland vertegenwoordigd. Het streeft een toppositie na.

Met het AS/400-pakket World-software claimt JD Edwards marktleider te zijn op het gebied van erp-software op mainframe-systemen, met als enige concurrent Marcam. De distributie van de software wordt niet meer door Raet gedaan maar door JD Edwards zelf. Assyst verzorgt de technische implementatie en de organisatorische consultancy wordt door bureaus als Coopers & Lybrand gedaan.
Vanaf september komt in Nederland World-software op Unix en Windows NT beschikbaar. Onno Draaisma, manager voor Nederland, heeft grote plannen: "Over drie jaar willen we in Nederland tot de top-drie van erp-leveranciers behoren als het om naamsbekendheid en marktaandeel gaat." Nu werken er zo'n vijftien mensen bij dit bedrijf in Nederland. "Tegen het einde van het jaar zullen dat er twintig zijn en tegen 2000 verwacht ik tussen de dertig en de vijfenveertig medewerkers te hebben", aldus Draaisma. De groei van JD Edwards zal voornamelijk van de markt voor de Unix- en NT-systemen moeten komen.

Verkade

Worldsoftware-gebruiker United Biscuits Nederland uit Ams terdam, dat onder andere de bekende merknaam Verkade voert, was in Parijs aanwezig. IT-manager Wim Herbes is niet ontevreden over deze software. Verkade heeft drie modulen van het pakket geïmplementeerd: de financiële, de productie- en de logistieke module. Herbes is met name te spreken over de financiële software van JD Edwards: "Zij zijn ooit begonnen met financiële programmatuur en dat merk je nog altijd. De administratieve organisatie van het pakket is goed."
Verder tekent Herbes aan dat een erp-pakket dat op alle fronten voldoet niet bestaat. Elk pakket heeft zijn sterke en zwakke punten. Vooral het ontbreken van een aantal mogelijkheden voor supply chain management vindt hij een gemis bij JD Edwards. "Voor een volledige ondersteuning van de supply chain zijn, en dat geldt voor bijna alle pakketten, nog steeds aparte producten als Red Pepper of Numetrix nodig. Het verbaast mij dat JD Edwards geen samenwerkingsverband met een leverancier uit deze hoek aangaat."
Zo werken Sap en Numetrix samen om hun producten op elkaar af te stemmen. Verkade heeft zijn eigen interface moeten bouwen tussen World-software en Manugistics. Navraag levert echter op dat er sinds kort een API (Application Program Interface) bestaat voor Synquest. Een tweede gemis voor Herbes is dat JD Edwards zijn Human Resources module niet aan de Nederlandse situatie heeft aangepast (met name het salarisgedeelte).
Tot slot legt Herbes veel nadruk op het belang van organisatorische aspecten van het implementatietraject. "Bij de implementatie moeten altijd eigen mensen betrokken zijn, omdat die de organisatie beter kennen dan consultants die twee maanden rondneuzen in een bedrijf", aldus de Verkade-automatiseerder. De organisatie is belangrijker dan de technologie. Een erp-pakket is een hulpmiddel en geen doel. n
 
Digital met JD Edwards in zee
Tijdens de gebruikersconferentie in Parijs maakte Digital bekend dat het bedrijfsbreed de logistieke module van JD Edwards gaat implementeren. Met vierduizend beoogde gebruikers van de logistieke software is dit de grootste overeenkomst uit de historie van JD Edwards. De uitgebreide functionaliteit en de implementatiemethode zijn voor Digital reden om voor deze software te kiezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.