Peoplesoft van twee kanten onder druk

JD Edwards-koop doorduwen en Oracle-bod afslaan

Dit artikel delen:

Peoplesoft moet zijn aandeelhouders nu twee dingen zien te verkopen. Enerzijds het overnemen van JD Edwards en anderzijds het afslaan van Oracle's bod. Het één staat echter niet los van het ander.

Het bod op Peoplesoft is namelijk niet afhankelijk van de JD Edwards-koop. Oracle wil die transactie nog tegen het licht houden. "Of en onder welke voorwaarden, inclusief het bedrag, dat doorgaat", zegt financieel directeur Jeff Henley. Dit zet de ene koop op losse schroeven, zolang het andere bod nog in de lucht hangt.

Migreren of migreren

Oracle heeft al ronduit laten weten Peoplesoft-gebruikers te willen migreren naar de eigen E-business Application Suite. De aspirant-koper benadrukt daarbij dat klanten dat pas hoeven wanneer zij daar zelf aan toe zijn. Topman Larry Ellison kondigde direct aan de ondersteuning voor Peoplesoft versie 7 voort te zetten. Dat is een gevoelig punt: de huidige leverancier trekt in december dit jaar de stekker eruit.
"We zullen de verschillende productlijnen niet integreren. Daarmee wordt de overname al een stuk makkelijker", aldus Ellison. Oracle zal de Peoplesoft-programmatuur niet actief verkopen aan nieuwe klanten. "We zullen de topontwikkelaars toevoegen aan het team voor onze E-business Application Suite, wat dan een deel van de functionaliteit van Peoplesoft krijgt. Dat levert een completer pakket op."
De twee leveranciers bekvechten nu over de complexiteit van elkaars migratietrajecten. Onderzoeksbureau Forrester meent dat de hele affaire niet veel goeds belooft voor de klanten van Peoplesoft én JD Edwards. Analist Laurie Orlov noemt gedwongen migratie, onduidelijkheid voor de toekomst, en een groot risico dat de onderhoudsprijzen zullen exploderen.

Onderwaardering

Het bod van Oracle, 5,1 miljard dollar in contanten, ligt slechts 6 procent boven de vorige week vrijdag genoteerde beurswaarde van Peoplesoft. Dit vormde al een vrij magere meerwaarde, maar direct na de bekendmaking is de beurskoers dermate gestegen dat het vijandige bod inmiddels een onderwaardering is.
Sceptische analisten beweren dan ook dat Oracle simpelweg de wording van een grote concurrent wil voorkomen. Peoplesoft is nu de op twee na grootste leverancier van bedrijfsapplicaties. Volgens marktmeter AMR Research heeft het een marktaandeel van 10 procent. Gecombineerd met JD Edwards (4 procent) zou het tweede zijn, na SAP (36 procent). Momenteel staat Oracle tweede (13 procent). Indien diens overnameplan doorgaat, wint het omzet en klanten, maar blijft het kleiner dan SAP.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.