JD Edwards ondergaat metamorfose

Erp-bedrijf koopt Numetrix en werkt samen met Siebel en Ariba

Dit artikel delen:

JD Edwards heeft deze week Numetrix overgenomen en een alliantie met softwarebedrijf Ariba gesloten. Het legt tachtig miljoen dollar neer voor de leverancier van supply chain management-software. Nog geen week eerder maakte het erp-bedrijf bekend samen te gaan werken met Siebel, een leverancier van software voor sales force automation.

Met de allianties die JD Edwards tijdens de jaarlijkse gebruikersconferentie in Denver bekendmaakte, verwerft het erp-bedrijf in een klap een goede positie op de snel in populariteit toenemende frontoffice-markt. Het claimt met de binnengehaalde technologieën klaar te zijn voor elektronische handelstoepassingen.
De verschillende producten moeten daarvoor wel eerst met elkaar worden geïntegreerd. In het nabije verleden is gebleken dat dit geen eenvoudige opgave is. Integratieprojecten van collega erp-leveranciers (Baan en Coda, SAP en i2 Technologies) bleken zeer moeizaam te verlopen.

Allianties

Naast de voorgenomen acquisitie van Numetrix, die naar verwachting in juni definitief is, sloot JD Edwards op de valreep ook nog een alliantie met Ariba, leverancier van inkoopsoftware. JD Edwards' softwarepakket Oneworld en de software van Ariba komt in het najaar geïntegreerd op de markt.
Het samenwerkingsverband met softwarebedrijf Siebel kent twee fasen. In eerste instantie gaat JD Edwards marketing- en verkoopacties uitvoeren om de software van Siebel te verkopen in combinatie met Oneworld. In een tweede fase werken beide bedrijven aan een nauwere integratie van elkaars producten. Volgens Cathie Frazzini, verantwoordelijk voor de verkoopkanalen van JD Edwards, is het volledig geïntegreerde product tegen het einde van 1999 op de markt verkrijgbaar. Het erp-bedrijf ontwikkelt momenteel de benodigde integratiemodule, die voor klanten gratis verkrijgbaar is.

versterking

Hoewel JD Edwards met deze overeenkomsten zijn positie op het terrein van frontoffice-producten versterkt, is het bedrijf niet helemaal onbekend op dit terrein. De onderneming biedt al een zelf ontwikkelde customer service management solution-module (Csms). Eerder dit jaar kreeg JD Edwards met de acquisitie van Premisys ook al de beschikking over een product-configurator. "Met Siebel beschikken wij nu ook over de sales force automation kant van het verhaal. Onze klanten hebben hierdoor de beschikking over software waarmee ze nieuwe klanten kunnen opsporen, producten kunnen verkopen en de bijbehorende service kunnen leveren", aldus Frazzini.

Uitbreiden

Omdat de erp-markt nog maar marginaal groeit, volgt JD Edwards, evenals als zijn concurrenten, een actief beleid om het productaanbod uit te breiden. Van huis uit levert het bedrijf zijn erp-software voornamelijk aan middelgrote bedrijven. Hoewel JD Edwards bij de beursgang in 1997 te kennen gaf het vergaarde beurskapitaal te gebruiken voor acquisities, wil het niet dezelfde fouten maken als zijn concurrenten. JD Edwards heeft altijd de voorkeur gegeven aan interne ontwikkeling van software. Dat levert namelijk hechte integratie op met de bestaande software.
Door de enorme groei van de frontoffice-markt en de tanende groeicijfers op erp-gebied, moest JD Edwards dit beleid verlaten. Vandaar dat het bedrijf bij zijn beursgang acquisities aankondigde. Op crm-gebied heeft JD Edwards echter besloten niet tot koop over te gaan. Door de samenwerking met Siebel dekt het momenteel een groot deel van de moderne functionaliteit voor bedrijfssoftware af. Op het gebied van geavanceerde planning en supply chain management wist JD Edwards Numeytrix te verschalken. Het bedrijf timmert opvallend hard aan de weg in een markt waar veel bedrijven zich momenteel struikelend voortbewegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.