Baan: verbiedt SAP-contract

Nederlandse erp-leverancier betwist rechtmatigheid overeenkomst Defensie

Dit artikel delen:

Baan eist een verbod op de door het ministerie van Defensie aan SAP verleende opdracht. Het gaat hierbij om het leveren van 12.000 erp-licenties en het plegen van onderhoud daarop. Rechter Hofhuis doet volgende vrijdag in de rechtbank in Den Haag uitspraak.

Mocht de Barneveldse softwareleverancier de zaak winnen en de gunning wordt verboden, dan vraagt Baan om een onafhankelijke adviseur die een herbeoordeling uitvoert, meldde meester D.C. Orobio de Castro van het kantoor Stibbe afgelopen maandag tijdens het kort geding dat Baan tegen de Staat der Nederlanden (het ministerie van Defensie) aanspande. Volgens de advocaat van Baan heeft Defensie gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen van het aanbestedingsrecht, met name die rond transparantie en gelijke behandeling.
Waar gaat het om? Op 4 maart van dit jaar maakte staatssecretaris Van der Knaap van Defensie aan de Tweede Kamer bekend dat de keuze voor een erp-pakket op SAP was gevallen. Defensie neemt tot 2010 12.000 licenties af (waarde: circa twintig miljoen euro), waarbij de invoeringskosten op 165 miljoen euro worden geschat. Ter vergelijking: de aanschafkosten van de licenties van verliezer Baan zouden zeven miljoen euro bedragen en de invoeringskosten naar verluidt circa 35 miljoen euro.

Europese aanbesteding

Het begin van de aanbesteding gaat terug tot 3 mei 2000, toen het ministerie van Defensie een oproep in het Europese publicatieblad plaatste voor een aanbesteding voor de levering van erp-programmatuur en het onderhoud daarop. De aanbesteding stond bij Defensie bekend onder de naam Mat/Log, omdat de software vooral bedoeld was voor materieel-logistieke processen en niet zozeer voor financiële zaken, aldus Baan.
Volgens Orobio de Castro bleek de aanbesteding twee jaar later op 12 september 2002, toen Defensie de definitieve uitnodiging tot inschrijving uitstuurde, grondig gewijzigd en uitgebreid met vragen over financiële functionaliteit. Die hadden betrekking op het ministeriebreed gebruikt model voor financiële informatievoorziening (KFI-model), dat op SAP-leest geschoeid is. Baan was al bij voorbaat kansloos bij toetsing van de pakketten aan dit model, stelt de raadsman.
Ook plaatst Baan vraagtekens bij de neutralitieit van Capgemini, die samen met Logica CMG regiepartner is bij het erp-traject en advies moest uitbrengen over de functionaliteit van de pakketten. Volgens Baans advocaat heeft Capgemini een commerciële alliantie met SAP, die verder gaat dan het technische samenwerkingsverband tussen Baan en Logica CMG. Er is dus sprake van een conflicterend belang die een goede beoordeling in de weg staat, aldus Orobio de Castro. Onzin, stelt landsadvocaat M. van Rijn van advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Dit soort overeenkomsten zijn schering en inslag in de it-wereld en het contract is vergelijkbaar met dat van Baan en Logica CMG.
Baan is ook gevallen over het beoordelingssysteem dat Defensie heeft toegepast om een keuze tussen beide erp-pakketten te maken. De automatiseerder wist niet beter dan dat de prijs voor 25 procent zou meetellen en kwaliteit voor 75 procent in het eindoordeel. Defensie bleek echter een bonusregeling toe te passen, waarbij extra punten behaald konden worden bij het beantwoorden van vijftien vragen, gericht op financiële processen.

Niet klagen achteraf

Landsadvocaat Van Rijn stelt dat vanaf begin af aan al duidelijk was dat Defensie ook een oplossing voor de financiële informatievoorziening zocht. Bovendien vindt dat hij Baan eerder een protest had moeten indienen, en niet achteraf, nu het de aanbesteding heeft verloren. Van Rijn stelt verder dat het bonussysteem een verfijning van het interne beoordelingssysteem is en wijst erop dat een aanbesteder ook speelruimte heeft om gedurende het traject bij te sturen. Verder stelt hij dat de software van Baan tijdens de test met business cases op veel fronten slechter scoorde dan het pakket van SAP.
Rechter Hofhuis zal dus moeten afwegen of de aanbesteding inderdaad wezenlijk van karakter veranderd is en wat de bandbreedte is waarbinnen een aanbesteder nog zaken kan aanpassen. Opmerkelijk is wel dat zonder toepassing van het bonussysteem Baan als winnaar van de aanbesteding uit de bus zou zijn gekomen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.