JD Edwards groeit in logistieke software

Acquisitie Premisys niet de laatste

Dit artikel delen:

Met de afronding van de acquisitie van softwarebedrijf Premisys zet JD Edwards een stap in het versterken van zijn logistieke software, ofwel supply chain management-product. De erp-leverancier streeft ernaar naast eigen productontwikkeling zijn software te versterken middels samenwerkingsverbanden, aandelenbelangen en technologie-aankopen.

De technologie van Premisys richt zich op het grafisch configureren van een aantal specifieke functies van assemblagegestuurde productieprocessen. Onderzoeksbureau Gartner Group sluit daarom verdere acquisities of allianties van JD Edwards in de komende twaalf tot achttien maanden niet uit. "Het is namelijk niet aannemelijk dat JD Edwards Premisys kan inzetten in complexe productie-situaties, zoals in de luchtvaartindustrie. Op dat punt legt Premisys' product Custom Works het af tegen Calico, Firepond en Trilogy", meent Bruce Bond van Gartner.

Eerste aankoop

Premisys is de eerste aankoop sinds JD Edwards in september 1997 naar de beurs ging. Het bedrijf beoogt zijn Scorex supply chain-software te verstevigen in de richting van verkoopautomatisering. Custom Works is volgens de erp-leverancier tevens een aanvulling op het onlangs gelanceerde Active Era, een verzameling gereedschappen waarmee de bedrijfssoftware aangepast kan worden nadat deze geïmplementeerd is.
JD Edwards is voorzichtig te werk gegaan met de acquisitie, die zo'n zes maanden in beslag nam. "Wij zijn geen impulsief bedrijf en wilden zeker weten dat Premisys bij ons past. Bovendien zagen we dat concurrenten als Peoplesoft en Baan nogal wat moeite hebben met de integratie van acquisities. Die fouten willen we niet herhalen", verduidelijkt Ben Goodison van JD Edwards het behoedzame beleid. Premisys heeft slechts 28 medewerkers en is verhandeld voor twaalf miljoen dollar.

Trage groei

Acquisitie-activiteiten op de erp-markt lijken onvermijdelijk nu trage groei en consolidatie de trends bepalen. Alle erp-leveranciers hebben het afgelopen jaar manieren gezocht om de omzetgroei te handhaven. Ofwel via vereenvoudigde erp-aanbiedingen voor het middensegment van de markt, ofwel via aan erp complementaire toepassingen als supply chain management, sales force automation en customer service.
Met Premisys probeert JD Edwards volgens marktkenners omzet te persen uit een deel van zijn bestaande vijfduizend klanten. Het bedrijf wil Custom Works vooral slijten bij industriële bedrijven, waaronder klanten in de automobiel- en elektronica-industrie. In deze verticale markten, ruim tweeduizend klanten, behaalde JD Edwards in 1998 40 tot 50 procent van zijn omzet.

Integratie

Het erp-bedrijf gaat de Premisys configuratiesoftware uiteindelijk integreren in zijn One World erp-pakket, voor zowel Unix als Windows NT. Ook zal het product geïntegreerd worden met World Software, de traditionele AS/400-versie van de erp-software, die concurreert met Marcam, JBA Holding en SSA. Slechts een klein deel van de vijfduizend klanten, minder dan tweehonderd, maken pas gebruik van het moderne One World.
JD Edwards en Premisys hadden al een samenwerkingsverband en er bestaat al een mogelijkheid om beide softwarepakketten te integreren op bestandsniveau. De volgende stap bestaat uit het op elkaar afstemmen van de applicatiefuncties. Aan de ene kant de Premisys verkoopconfigurator en aan de andere kant de op bedrijfsregels gebaseerde verkoop-, inkoop- en planningmodule in de bestaande erp-applicatie. Volgens Goodison moet deze integratie in oktober voltooid zijn.

Zelf verantwoordelijk

Premisys heeft op het moment dertig klanten, die de software allemaal gebruiken in combinatie met de erp-software van SAP, Peoplesoft of QAD. JD Edwards ondersteunt de bestandsinterface met deze pakketten tot het moment dat het een volledige integratie met zijn eigen pakket heeft gebouwd. "Klanten die zowel Premisys als SAP gebruiken, moeten ervan uitgaan dat ze in de toekomst zelf de verantwoordelijkheid voor de integratie zullen dragen", merkt Gartner-analist Bond op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Roy op het Veld