Databeheer in digitale fabrieken

Tecnomatix ontbrekend stuk in productieprocespuzzel UGS

Dit artikel delen:

Met de beoogde inlijving van Tecnomatix maakt UGS de cirkel van productie-ondersteunende software rond. De voormalige EDS-dochter kan nu ook digitale fabrieken bouwen. Daarnaast tracht de plm-softwareleverancier zijn expertise in te zetten op andere markten, zoals in Nederland bij gemeentes voor een elektronische bouwvergunning.

Bijna een jaar geleden stootte EDS zijn softwaredivisie UGS (voorheen Unigraphics Solutions) voor 'product lifecycle management' (plm) af aan een groep investeerders. Die verkoop is het bedrijf goed bevallen, zegt Martien Merks, directeur UGS Benelux. Hij wil niet afgeven op de EDS-tijd, maar zegt dat de spirit die nu in zijn bedrijf heerst toen niet bestond. "EDS is een groot concern en heeft uitbesteding als focus. Daardoor kregen wij als softwarebedrijf te maken met zaken die minder relevant voor ons waren en ten koste gingen van onze flexibiliteit. Maar dat is nu eenmaal de last van een grote organisatie." De plm-divisie moest ook intensief samenwerken met de consultants van EDS. In de huidige constellatie kan UGS zelf zijn adviseurs kiezen en is het vrijer om overnames te plegen.
"We hebben een mooi jaar achter de rug", vervolgt hij, "met een groei die naar verwachting hoger is dan de 8 procent die erp-marktleider SAP over 2004 aangeeft." Plm-leveranciers, zoals UGS, Dassault en PTC, zetten zich graag af tegen erp-bedrijven, omdat beide groepen softwarebedrijven elkaar naar verwachting vaker zullen tegenkomen in de 'strijd om de fabriekshal': de plm-groep vanuit de product- en productiekant, en de erp-groep die vanuit de hoek van financiële en logistieke planningsgegevens steeds meer plm-functionaliteit aanbiedt.

Ontbrekende schakel

Met de toepassingen Teamcenter (bedrijfsbreed plm-pakket) en NX (ontwerptechnische software) ondersteunt UGS het gehele productieproces: van idee, ontwerp, planning en assemblage tot verkoop, distributie en recycling. Een module van Teamcenter is de inkoopsourcingsoplossing E-breviate die het eind 2003 van het vroegere zusterbedrijf AT Kearney overnam. Hiermee kunnen de inkoopgegevens van de producten worden geïntegreerd. Volgens Merks vragen klanten steeds vaker aan UGS om hun productiedata te beheren, waarbij voor internationaal opererende bedrijven een wereldwijde gegevensuitwisseling een vereiste is. Bovendien moeten de data uit de beginfase van het productieproces ook gebruikt kunnen worden in de gehele onderhoudscyclus. Denk bijvoorbeeld aan de fabricage en service van vliegtuigen. Dit laatste is het zogenaamde mro-gedeelte (mro: maintenance, repair and overhaul).
De ontbrekende schakel in het aanbod van UGS vormde evenwel die tussen productontwerp en de bedrijfsmechanisatie. Het oorspronkelijk Israëlische Tecnomatix Technologies bleek dit gat op te vullen. Een natuurlijke overname noemt Merks het, omdat UGS sinds 2002 met de softwaremaker samenwerkt. Tecnomatix ontwikkelt en verkoopt industriële procesbeheersoftware (ook omschreven als 'manufacturing process management software'). Bekend is het hulpmiddelpakket Cape (Computer-Aided Production Engineering); tegenwoordig presenteert het bedrijf zijn applicaties in de eMPower-lijn. Met hulp van Tecnomatix kunnen producenten productielijnen ontwerpen, simuleren en optimaliseren. De software wordt met name gebruikt door bedrijven uit de automobielindustrie, elektronica en lucht- en ruimtevaart.
Wat houdt dit concreet in? Volgens Merks valt met de software van Tecnomatix een fabriekslayout te maken, waarmee de flessenhalzen op de werkvloer in kaart worden gebracht. "Het is simulatie. Je ontwerpt een digitale fabriek, brengt de productielijnen en voorraden in beeld en tekent de logistieke afhandeling, inclusief vrachtvervoer, in. Vervolgens behoort een planningsanalyse tot de mogelijkheden." Hij wijst op koeriersbedrijf DHL dat de Tecnomatix-producten gebruikt voor goederenstroomanalyses.

Cijfers
Het Texaanse UGS (5500 werknemers) zal Tecnomatix (650 werknemers) na het boekenonderzoek overnemen voor circa 228 miljoen dollar. De omzet van UGS ligt na de eerste drie kwartalen in 2004 op 724,7 miljoen dollar, een stijging van 15 procent vergeleken met een jaar geleden. Tecnomatix zag in het derde kwartaal van 2004 zijn omzet met 20,4 procent groeien tot 73,5 miljoen dollar.
Tecnomatix is met zo'n twintig man actief in de Benelux. Naast kantoren in Den Bosch en Vilvoorde (met de software Shopfloor voor machine-aansturing) en Brussel (simulatiesoftware voor printplaatfabricage) wordt via een wederverkoper (Cards Engineering) software gedistribueerd. In Enschede ontwikkelt het bedrijf software voor het automatiseren van de fabricage van motoren binnen de automobielindustrie.

Antieke bakbeesten

UGS Benelux (circa 70 medewerkers, omzet: bijna 20 miljoen euro) zag het afgelopen jaar een opmerkelijke groei in orders om mainframes te vervangen door plm-installaties. Opdrachtgevers waren bijvoorbeeld Picanol, DAF, Fokker Services en het Philips-onderdeel FEI Company, "Klanten kampen met vitale mainframe-applicaties vol productiedata die twintig jaar geleden op zo'n inmiddels antiek bakbeest zijn neergezet. Het kost hen veel geld om die toepassingen in de lucht te houden en die verouderde applicaties houden een internationale gegevensuitwisseling tegen. Na het vervangen door een standaard Teamcenter-oplossing kunnen data sneller worden gewijzigd en uitgewisseld dan de maandelijkse upgrade-operatie bij de oude mainframes. 'Shared service' is mogelijk, wat inhoudt dat er op alle locaties van het bedrijf gewerkt kan worden met dezelfde productieinformatie."
Omdat UGS sterk is in databeheer en datamining tracht het bedrijf ook andere markten aan te boren dan de traditionele industrie. Merks: "De overheid bijvoorbeeld, voor documentbeheer waar aspecten als integriteitsbewaking en beveiliging belangrijk zijn. Recent zijn we gestart met het aanbieden van een oplossing voor digitale bouwaanvragen bij gemeenten." UGS zoekt nog naar een partner om in deze markt tegenspel te bieden aan grote partijen als Centric en PinkRoccade Civility.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.