Dun & Bradstreet wil zijn software-divisie verkopen

Dit artikel delen:

HOOFDDORP - Informatieleverancier Dun & Bradstreet splitst zich op in drie autonome ondernemingen. Het kennelijk te groot geworden bedrijf zoekt bovendien een koper voor de software-divisie, vooral bekend van de financiële en logistieke applicaties voor mainframes en, sinds pakweg een jaar, voor 'open' platformen op basis van de database van Sybase.

Volgens Karel Kinders, de recentelijk benoemde algemeen directeur van D&B Software (DBS), past zijn divisie niet langer bij één van de drie nieuw te vormen ondernemingen. Volgens de Amerikaanse wet mag een dergelijke opdeling slechts resulteren in drie autonome bedrijven, zodat DBS 'overschiet'. Derhalve wil de moedermaatschappij het bedrijf met een omzet van zo'n 350 miljoen dollar verkopen. In de markt doen geruchten de ronde als zou Computer Associates, SAP of zelfs het Nederlandse Baan Company belangstelling hebben. Kinders zegt hierover nog niets te weten.
Wel weet de nieuwe directeur te vertellen dat de meeste van zijn klanten "neutraal tot positief" reageren op het nieuws van de verkoop van hun toeleverancier. Kinders hoort als enige minpunt dat nog niet bekend is wie de koper wordt. Dit vormt een onzekere factor voor zowel de medewerkers als de afnemers van DBS.
Voor DBS komt de stap op een niet ongunstig moment. Grotendeels op kosten van de moedermaatschappij werkte het bedrijf de afgelopen jaren aan een geheel nieuwe generatie client/server-toepassingen. De technologisch hoogstaande software vergde een veel langere ontwikkelingstijd dan voorzien en het project werd dan ook geplaagd door vertragingen. Inmiddels is deze produktlijn, Smart Stream, sinds november 1994 mondjesmaat beschikbaar gekomen en kan DBS de vruchten gaan plukken van deze zware financiële en technische inspanning. Volgens eigen zeggen zijn inmiddels "honderden miljoenen dollars" geïnvesteerd in Smart Stream.
Kinders zegt in Nederland zo'n twintig licenties van Smart Stream verkocht te hebben. Onder deze klanten bevinden zich ondermeer de VSB Groep, NS Reizigers en Amev. Met enige tientallen potentiële klanten stelt hij in gesprek te zijn over de mogelijke aanschaf. Een minpunt aan de software is dat deze nu nog louter op de database van Sybase kan draaien.
Met de komst van een versie voor Microsofts SQL Server 6.0 in de eerste helft van dit jaar, hoopt Kinders dit - vooral commerciële - nadeel te minimaliseren. Een implementatie op Oracle is na een project van ruim een jaar onlangs afgeblazen: de applicatie bleek teveel geënt te zijn op de mogelijkheden die Sybase biedt.
Vanaf 31 maart zal Smart Stream geschikt zijn voor de nieuwe database van Sybase, System 11. Deze versie zal vooral op snelheid aanmerkelijk hoger scoren dan voorgaande releases.
Smart Stream zou wereldwijd inmiddels goed zijn voor een inkomstenstroom van 100 miljoen dollar per jaar. Veertig procent van de gebruikers zijn nieuwe klanten voor DBS, klanten die geen mainframe-applicaties van het bedrijf hadden draaien. MU

Drie ondernemingen

De Dun & Bradstreet-groep gaat zich geheel conform de tijdgeest - vergelijk met AT&T en Unisys - opdelen in drie aparte ondernemingen. Deze drie zijn achtereenvolgens Cognisant, een informatieleverancier voor de gezondheidszorg; D&B Corporation, verschaffer van financiële informatie over en aan het bedrijfsleven; en AC Nielsen, het marktonderzoeksbureau voor de levensmiddelenhandel, dat op dit moment een moeilijke tijd meemaakt vanwege heftige concurrentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-19T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.