SAP en Exact meest gebruikte financiële software

Dit artikel delen:

Van alle Nederlandse bedrijfsvestingen met vijftig of meer medewerkers gebruikt bijna 19 procent financiële software van SAP. Ook financiële software van Exact wordt gebruikt op een groot deel van deze locaties, namelijk door 17 procent. Daarmee ligt het gebruik van de top twee leveranciers op ongeveer het dubbele van de nummers drie en vier, respectievelijk Unit4 en Microsoft. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder circa 6600 interviews it-verantwoordelijke personen over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Financiële oplossingen

Financiële oplossingen

In totaal geeft 88 procent van de onderzochte locaties aan dat er gebruik wordt gemaakt van software voor de financiële administratie. Iets minder dan de helft van deze oplossingen wordt gevormd door op zichzelf staande financiële software. Het andere deel van de in gebruik genomen financiële toepassingen bestaat uit financiële modules van een erp-toepassing. Maatwerkoplossingen voor de financiële administratie komen nog voor bij bijna 6 procent van de locaties.

Segmenten

Als gekeken wordt naar de deelmarkten, is te zien dat de vier meest voorkomende oplossingen voor de financiële administratie ieder sterk zijn in een specifiek segment. Zo is bij locaties van multinationals en Fortune 500-bedrijven SAP veruit de meest voorkomende financiële oplossing (45 procent). Bij national enterprises (250 tot 2500 medewerkers) is dat 17 procent, in het publieke domein is dat 13 procent en bij medium sized businesses is dat 9 procent.

Exact kent zijn sterkste positie bij instellingen uit de publieke sector, waar een kwart van de locaties Exact gebruikt. Ook de bedrijven uit het segment medium sized businesses gebruiken bovengemiddeld vaak Exact, namelijk één op de vijf locaties. Microsoft komt, met 13 procent, het sterkst naar voren bij bedrijfsvestigingen uit het segment national enterprises en medium sized businesses (11 procent). Unit4 kenmerkt zich doordat het gebruik binnen de diverse segmenten het dichtst bij elkaar ligt. Zowel bij multinationals, national enterprises, als publieke instellingen geeft 10 procent van de locaties aan dat er gebruik wordt gemaakt van Unit4.

Cloud

Locatie van financiële oplossingen

Locatie van financiële oplossingen

Het gebruik van oplossingen uit de cloud voor de financiële administratie is nog zeer beperkt. Binnen de doelgroep ligt het gebruik van oplossingen uit de cloud op 3 procent van de geïnventariseerde financiële oplossingen. Veruit de meeste financiële pakketten draaien op eigen locatie (57 procent). Daarnaast draait 29 procent van de gebruikte financiële software op het hoofdkantoor of een zusterlocatie (remote). Ongeveer één op de negen van de geïnventariseerde financiële toepassingen draait in een datacenter van een externe dienstverlener.

De meeste financiële pakketten die worden gebruikt vanuit de cloud, zijn van Exact (16 procent). 14 procent is van Afas, 12 procent van Unit4, 7 procent is financiële software van TBlox. Ook Twinfield vormt 7 procent van de financiële cloudoplossingen.

Hr-software

Hr-oplossingen

Hr-oplossingen

Ongeveer driekwart van de onderzochte bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers geeft aan dat er gebruik wordt gemaakt van hr-software. Voor hr-software geldt dat ongeveer de helft van de gebruikte oplossingen onderdeel is van een erp-toepassing, de andere helft betreft niet-erp-gerelateerde hr-software. De oplossing die het meest wordt aangetroffen is de hr-oplossing van Raet. Bijna 12 procent van alle locaties geeft aan hr-software van deze leverancier te gebruiken.

Veruit de belangrijkste gebruikersgroep van de software van Raet zijn instellingen uit de publieke sector. Bij 28 procent van alle onderzochte locaties bij de overheid, uit het onderwijs of de zorgsector wordt hr-software van Raet gebruikt, waarbij het zwaartepunt ligt bij de zorginstanties. Oplossingen van ADP worden gebruikt door 9 procent van de bedrijfsvestigingen. ADP wordt bovengemiddeld aangetroffen bij locaties in het segment national enterprises (14 procent) en medium sized businesses (11 procent). Afas komt het sterkst naar voren in het commerciële segment. Hr-software van SAP en Centric wordt het meest gebruikt bij multinationals en Fortune 500-locaties.

SaaS

Penetratie hr- en financiële oplossingen

Penetratie hr- en financiële oplossingen

Hr-software wordt relatief vaak afgenomen in SaaS-vorm. Waar dat voor financiële software maar 3 procent van alle financiële applicaties betreft, is dat voor hr-toepassingen 13 procent. Om precies te zijn: 18 procent van de hr-toepassingen bij publieke instellingen, 11 procent bij locaties van multinationals en Fortune 500-bedrijven, 12 procent bij locaties uit het segment national enterprises en eveneens 12 procent bij medium sized businesses. Als gekeken wordt naar het totaal van de hr-oplossingen uit de cloud, dan vormt Raet hierin met 40 procent de grootste groep, gevolgd door ADP met 21 procent, Afas met 8 procent en SD Worx met 3 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-27T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.