Nederlandse dienstensector in 2000: een lach en een traan

Kans op revanche

De Nederlandse ict-dienstverlening kijkt terug op een bewogen jaar. Dat komt niet alleen door de post-millenniumdip, ook vielen opvallende overnames te noteren. Van de grote spelers sluiten vooral Pink Roccade, CMG en Ordina het jaar met een goed gevoel af. Getronics en Origin houden er een kater aan over.

Zoals bekend bleef het herstel van de ict-diensten in 2000 uit, nadat de vraag ernaar eind vorig jaar was teruggelopen. Het ict-budget lag vooral in de eerste helft van dit jaar een stuk lager, omdat bedrijven en overheden in 1999 reeds hun systemen en netwerken hadden vernieuwd met oog op het jaar 2000-probleem. Ook de beursmalaise deed een duit in het zakje: doordat de Internet-hype is verstomd nemen bedrijven de tijd om hun Internetstrategie te bepalen: de druk om 'gisteren het web op te moeten' is er af.
Veel ict-dienstverleners hebben in reactie hierop geprobeerd hun aanbod te vergroten om minder afhankelijk te zijn van pure detachering ('uurtje factuurtje'). Centric ontwikkelde een aantal dienstverlenende concepten, bijvoorbeeld voor werkplekbeheer, waarmee het langlopende projecten poogde binnen te halen. Andere dienstverleners bundelden hun krachten, bijvoorbeeld de SAP-specialisten C/Tac en Align, en de automatiseerders Avalix, Astra en Armedis, die gedrieën het fusiebedrijf Aino (spreek uit als 'I know') vormden.
Weer andere partijen versterkten zich met consultants. Zo kocht mkb-dienstverlener Total-e adviseur Spyros uit Zeist en lijfde Ordina de adviesbureaus Rijnconsult en VNI in. Deze acquisities passen in het beeld dat automatiseerders bij hun klanten toegang willen krijgen tot de directiekamers om daar mee te kunnen praten over het uit te stippelen strategische ict-beleid. Het sprekendste voorbeeld is de overname van Ernst & Young Consulting door Cap Gemini. Het huwelijk tussen de 'IT-boeren' en 'organisatie-schuivers' kende in Nederland wel de nodige gewenningsproblemen met een hoog verloop aan beide kanten.

Brekebeentjes

IDC beraamt de omvang van de Nederlandse ict-servicesmarkt dit jaar op zo'n 5,9 miljard dollar. Aan de top spelen lokale partijen nog steeds een vooraanstaande rol. Opvallend is dat sterke buitenlandse dienstverleners als EDS, CSC en Debis, die in Europa in de top-tien staan, in ons land genoegen moeten nemen met een rol in de middenmoot. Hun pogingen om marktaandeel te winnen verlopen vooralsnog weinig succesvol. Voorts springen de beroerde prestaties van Getronics in het oog. Het automatiseringsbedrijf kon de stagnerende omzet op de infrastructuur-markt, waar de vervangingsactiviteiten zijn stilgevallen, niet voldoende compenseren. De internationale ambities staan daardoor voorlopig in de koelkast.
Een andere brekebeen was Origin. Het bedrijf zag dit jaar opnieuw allerlei topmanagers vertrekken en de begin dit jaar aangekondigde, langverwachte Nederlandse beursgang is voorlopig van de baan. Moedermaatschappij Philips verkocht Origin na opnieuw tegenvallende prestaties aan Atos. Of deze Franse automatiseerder wél in staat is van Origin een stabiel en sterk winstgevend IT-bedrijf te maken, moet nog blijken.

Tevredenheid

Daarentegen kunnen Pink Roccade, Ordina en CMG tevreden terugkijken op 2000. Hun dienstenaanbod bleek breed genoeg te zijn om de negatieve millenniumeffecten op te vangen. Pink Roccade werd daarbij geruggensteund door zijn trouwe klantenkring uit de overheidssector. CMG creëerde een buffer door goede resultaten te behalen in de telecomsector. De drie bedrijven pleegden ook enkele opmerkelijke, grote acquisities. Pink Roccade, waarvan als een van de weinige ict-fondsen de beurskoers redelijk overeind bleef, nam de detacheerder Tas Groep over. Ook kocht het de GAK-dochter Automatisering Sociale Zekerheid (ASZ), terwijl Ordina verrassend aan de haal ging met Relan ICT, een ander automatiseringscentrum binnen de sociale zekerheid. CMG versterkte zich met Admiral, al bestempelden analisten het bod van ruim vijf miljard gulden als te duur voor deze slechtdraaiende Britse concurrent.
Onder analisten bestaan twijfels of de ict-investeringen volgend jaar wel zullen loskomen. In ieder geval verwachten ze dat het jaarlijkse groeitempo, dat in de voorgaande jaren tussen de 15 en 20 procent lag, tot 2004 terugzakt tot een normaal niveau van zo'n 10 procent. De boom is definitief voorbij.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.