Novell snijdt opnieuw in personeelsbestand

Softwareproducent Novell schrapt wereldwijd 1400 banen, ofwel 19 procent van het personeelsbestand. Er blijven dan zesduizend werknemers over. Het is nog grotendeels onbekend waar de ontslagen vallen en hoe dit per land uitpakt. Ook de gevolgen voor Nederland zijn nog onbepaald.

Novell benadrukt dat de ontslagronde geen gevolgen heeft voor de ontwikkeling van netwerkbesturingssysteem Netware en beheertechnologie e-Directory (Novell Directory Services, NDS). Een Amerikaanse woordvoerder zegt dat de ontslagen slechts een marginaal effect zullen hebben op de ingenieursafdelingen.
De toekomst van Novells softwareproducten leek al niet rooskleurig toen de softwareleverancier in maart dit jaar 266 miljoen dollar betaalde voor de overname van dienstverlener Cambridge Technology Partners (CTP). Doel daarvan is zich meer op consultancy en oplossingen te richten. Het ziet ernaar uit dat de oorspronkelijke 3200 CTP-werknemers deels buiten schot blijven.
Inmiddels is al bekend dat de Aziatische tak van Novell 21 procent van de 96 posities schrapt. Dit betreft functies in administratie, management, klantenondersteuning en technische ondersteuning. De wereldwijde ontslagoperatie moet tegen de tweede helft van 2002 een besparing van 200 miljoen dollar opleveren.

Op koers

Tegelijk met de ontslagen maakte Novell bekend dat de financiële resultaten voor het lopende vierde kwartaal zullen uitkomen rond de koers die in augustus was aangegeven. Toen rapporteerde het bedrijf de - gedaalde - omzet en winst voor het derde kwartaal: respectievelijk 246,7 miljoen en min 19,3 miljoen dollar.
Novell verwacht ook in het vierde kwartaal geen nettowinst te boeken. De omzet komt naar schatting uit op 306 miljoen dollar, dit was in augustus geschat op 305 tot 315 miljoen dollar. Daarmee zegt het bedrijf quitte te spelen. De definitieve cijfers worden op 29 november gepubliceerd.
In september vorig jaar voerde Novell al een forse ontslagronde door. Die raakte 16 procent van het personeel, een teruggang van 5500 naar 4600 werknemers. Dit was vóór de inlijving van CTP. Hierbij wist de Nederlandse vestiging te ontkomen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.