Werknemers SCI klagen over arbeidsvoorwaarden

Werknemers van PC-assemblagebedrijf Spacecraft Incorporated (SCI) hebben in een anonieme brief aan vakorganisatie FNV geklaagd over de arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf. Dit heeft Folkert de Vries van FNV Bondgenoten bevestigd. De bond zal in december een gesprek voeren met de directie van het bedrijf.

Volgens De Vries ontving hij een "een waslijst aan klachten". Hij wil niets kwijt over de details, behalve dat het ging om "het pakket aan arbeidsvoorwaarden". De Leeuwarder Courant meldde dat de SCI-werknemers klagen over de geringe betaling voor overwerk en nachtarbeid.
SCI is het Amerikaanse bedrijf dat in het Groningse plaatsje Leek computers in elkaar zet voor Hewlett-Packard. Binnen afzienbare tijd verhuist het assemblagebedrijf naar een nieuw onderkomen in Heerenveen. Vakbondsman De Vries omschrijft SCI als een splinternieuw bedrijf waar mensen uit vele werelddelen werkzaam zijn.

Politiek

De ontevreden geluiden van de werknemers zijn inmiddels doorgedrongen tot de lokale politiek. De fractie van GroenLinks heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd naar de gang van zaken bij SCI, nadat de partij had vernomen dat er geen cao bestaat voor de onderneming en dat de directie geen structureel overleg voert met de bonden. "Er gaan tenslotte miljoenen guldens aan overheidssteun naar het bedrijf", licht fractievoorzitter Retze van der Honing zijn beweegredenen toe. GroenLinks had schertsend voorgesteld de directie van SCI te verplichten een inburgeringsprogramma te laten volgen, zodat ze de Nederlandse omgangsvormen met vakbonden en personeel leren. Van der Honing zegt dat de overheid behalve kritisch volgen, geen rechtstreekse rol kan spelen in het conflict.

Onderzoek

FNV Bondgenoten wacht momenteel de uitkomst af van een `werkingssfeeronderzoek'. Dit rapport moet uitwijzen of SCI tot de metaalindustrie of de IT-branche behoort. Indien de onderzoekscommissie oordeelt dat het assemblagebedrijf deel uitmaakt van de metaalsector, dan kan het personeel een beroep doen op de cao voor deze branche. De Vries zal de zaak in de gaten houden tot er meer duidelijkheid ontstaat. Opdrachtgever Hewlett-Packard houdt zich volgens een woordvoerder buiten de zaak. "Pas als er echt grote problemen ontstaan kunnen we ons er voor gaan interesseren". SCI weigert elk commentaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.