Atos Origin drukt verhuizing door

Personeel boos over ommezwaai ondernemingsraad

Het personeel Atos Origin uit Eindhoven is woedend over de knieval van de ondernemingsraad. Die heeft zijn verzet tegen de op handen zijnde verhuisplannen van de directie gestaakt.

In Eindhoven werken ruim 2500 Atos Origin-employees. Van een aantal panden loopt de huur af. Dat is voor de directie een van de aanleidingen is om 450 medewerkers over te plaatsen naar het hoofdkwartier in Utrecht. Het betreft vooral stafmedewerkers van de oude Philips-kern. Uit diverse interne mails, die Computable heeft ingezien, blijkt dat zij de noodzaak van de concentratie niet inzien, omdat zij geen mobiel werk doen en hun meeste klanten in de regio Eindhoven zitten. Ook hekelen ze de extra onkosten en de dreigende langdurige reistijd wanneer ze in Utrecht moeten werken. Compensatieregelingen in het opgestelde sociaal plan zouden onvoldoende zijn. "Het privé-leven van velen wordt op z'n kop gezet. Het is een besluit met onmenselijke trekjes", licht één van hen telefonisch toe. Volgens de directie gaat het hier om een boze minderheid.

Ondernemingskamer

Tegen het oorspronkelijke plan van de directie van Atos Origin Nederland om zeshonderd medewerkers uit de Lichtstad naar de Domstad over te plaatsen rees de afgelopen maanden fel verzet. De ondernemingsraad gaf na overleg met de vakorganisaties een negatief advies wegens onvoldoende onderbouwing. De directie legde dit advies naast zich neer, waarna de personeelsvertegenwoordiger de zaak vorige maand aanhangig maakte bij de Ondernemingskamer. Intussen liepen de gesprekken tussen beide partijen door. De directie schroefde het aantal terug van zeshonderd naar 450 medewerkers. De or - hoewel niet enthousiast - vond het nieuwe voorstel ditmaal wel voldoende onderbouwd, schrijft hij in een mededeling, en heeft de zaak bij de Ondernemingskamer ingetrokken. Het personeel uit Eindhoven begrijpt deze ommezwaai niet, omdat het plan niet wezenlijk is veranderd. De or was niet bereikbaar voor commentaar.
Directeur Wilbert Kieboom schrijft in een brief aan het personeel dat een verschuiving van de betreffende functies naar Utrecht de werkgelegenheid op termijn beschermt, omdat in het midden en westen van het land meer werk voorhanden is dan rondom Eindhoven. Ook meer efficiëntie in de bedrijfsvoering, kostenreducties en een scherpere profilering als hoofdkwartier van de Utrechtse locatie in Papendorp zijn redenen voor de verhuizing. Een zegsvrouw van de automatiseerder zegt dat momenteel individuele gesprekken plaatsvinden, waarin ook wordt gepraat over (reis)kostenvergoedingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.