Grote open source-actie IBM

Software-ontwikkelaar geeft veertig miljoen dollar aan Websphere-code uit handen

IBM maakt werk van zijn open source-strategie door 40 miljoen dollar aan softwarecode te geven aan een nieuw te vormen open source-gemeenschap, Eclipse (zonsverduistering). De softwareleverancier stelt hiermee bijna de helft van zijn Websphere Studio Workbench-code open. Ongeveer 150 software-leveranciers hebben zich al voor dit initiatief aangemeld.

IBM deed zijn Eclipse-aankondiging afgelopen maandag in het Franse Websphere-ontwikkelcentrum in La Gaude. Volgens Jocelyne Attal, vice president van de divisie Application & Integration Middleware, is het dit jaar de belangrijkste aankondiging van de leverancier. Toen IBM vorig jaar juni al zijn internet-softwareproducten samenbracht onder de Websphere-noemer, had Attal al gezegd dat open standaarden een belangrijke rol zouden gaan spelen.
Op het niveau van het Websphere-ontwikkelgereedschap heeft de leverancier woord gehouden, omdat het nu veertig tot vijfenveertig procent van de code van zijn Websphere Studio Workbench uit handen geeft. Tegelijkertijd kondigde Attal een investering in Eclipse aan van een miljard dollar per jaar. Traditiegetrouw voegde zij eraan toe dat IBM nu echt op het punt staat BEA, marktleider op het gebied van applicatieservers, in te halen.

Schaduw

Hoewel BEA de belangrijkste concurrent blijft voor de Websphere applicatieserver, richt de actie zich niet alleen tegen BEA. Het openen van de broncode gebeurt op het niveau van de ontwikkeltools, en niet voor niets heeft het project de codenaam Zonsverduistering meegekregen. Met dit initiatief stelt IBM de Java-activiteiten van Sun in de schaduw, door voor het eerst een grootschalige poging te doen Java-ontwikkelaars samen te brengen binnen één overkoepelende organisatie.
Tegelijkertijd moet dit het gevaar bedwingen dat Java-ontwikkelaars overgaan op het Microsoft-alternatief voor Java, de ontwikkeltaal C Sharp. De verduistering lijkt daarom in de eerste plaats gericht tegen het .Net-project van Microsoft. Tevens markeert dit het verschil in aanpak tussen IBM en rivaal Oracle, dat er juist voor kiest zoveel mogelijk software in eigen huis te ontwikkelen. Met zijn geïntegreerde suite-aanpak zet Oracle zich nadrukkelijk af tegen de 'mensen met de lijmspuit' van IBM, die hun strategie gebaseerd hebben op het samenbrengen van de producten van een lange reeks andere ontwikkelaars.
Onder de bedrijven die zich hebben aangemeld voor het Eclipse-initiatief bevinden zich grote software-ontwikkelaars als Rational Software, Mercury Interactive en Computer Associates. Hun producten zullen een soort plug in-worden op het Eclipse-platform. De samenstelling van het management van Eclipse is nog niet bekend gemaakt, maar IBM heeft al wel aangekondigd dat het daarin vanzelfsprekend een leidende rol gaat spelen, en zichzelf ziet als een van de meest actieve leden van Eclipse.

Linux

De 'open source'-aankondiging van IBM is tegelijkertijd een belangrijke stap in zijn Linux-strategie. Het ontwikkelgereedschap van Eclipse draait zowel op Windows als op Linux. Hierdoor is het niet meer nodig dat e-handelapplicaties geschreven moeten worden voor Windows, om ze vervolgens te poorten naar Linux. IBM hoopt met deze aankondiging de positie van Linux als applicatie-ontwikkelomgeving te verbeteren. Linux-distributeurs Red Hat en SuSe hebben zich al aangesloten bij het Eclipse-initiatief. Linux is een van de zwaartepunten in de investeringsstrategie van IBM: de ontwikkelaar had eerder aangekondigd dit jaar een miljard dollar te besteden aan de ontwikkeling van het 'open source'-besturingssysteem.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-09T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.