Eisen stijgen door technologie

Grootste instroom jongere werknemers in IT-dienstensector

De eisen die bedrijven aan werknemers stellen, veranderen onder invloed van het toenemende ICT-gebruik. Dit concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het rapport 'De Digitale Economie 2002'. Medewerkers moeten niet alleen over kennis en vaardigheden op ICT-gebied beschikken, ze moeten ook inzicht hebben in de nieuwe mogelijkheden die ICT biedt.

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
Zelfstandigheid, creativiteit en - letterlijk en figuurlijk - eigen netwerken opbouwen en beheren noemt het CBS als voornaamste voorbeelden. "Het kunnen ook andere vaardigheden zijn dan die van de zittende werknemers die - onder invloed van de gebruiksmogelijkheden van ICT - de effectiefste en efficiëntste bedrijfsvoering mogelijk maken." Omdat bedrijven het zittende personeel niet zomaar kunnen vervangen, worden (bedrijfs-)opleidingen ingezet om tekortkomingen te voorkomen.
Wie denkt dat de ICT-sector alleen uit jonge mensen bestaat, heeft het mis. Tussen 1995 en 2000 is alleen in de ICT-dienstensector het aantal jonge mensen toegenomen, zo blijkt uit het rapport. Meer dan de helft van de mensen die werkzaam zijn in deze branche is jonger dan 35 jaar. Het CBS vermoedt dat de oorzaak grotendeels ligt in de enorme instroom van nieuwe werknemers, die deels bestond uit schoolverlaters en andere jonge mensen.

Opleidingsniveau

In de andere sectoren groeide juist het aantal werkzame personen van 45 jaar en ouder. Het gaat dan om de ICT-industriesector, de minder ICT-intensieve en meer ICT-intensieve sectoren. De laatste categorie betreft bedrijfstakken die een groter deel van de totale uitgaven aan hardware en software voor hun rekening nemen dan op grond van hun aandeel in de nationale economie zou mogen worden verwacht, zoals post en telecommunicatie, papierindustrie, banken en de basismetaalindustrie. Als niet ICT-intensief gelden onder meer groothandel, vervoer over land, bouwnijverheid en horeca.

Stelling: IT wordt steeds gewoner
Wyze Wagenaar: "Los daarvan heeft de ICT enorm om zich heen gegrepen. IT'ers, maar ook bijvoorbeeld stagiaires, staan er vaak versteld van welke rol de informatietechnologie in dit specifieke geval binnen een gemeentelijke organisatie speelt."
In de meer ICT-intensieve sector zijn iets minder mensen van 15 tot 25 jaar werkzaam dan in de minder ICT-intensieve sector. Dit is volgens het CBS deels terug te voeren op verschillen in opleidingsniveau. Hier werken minder mensen die na hun middelbare opleiding geen hbo- of wo-opleiding hebben gevolgd. De ICT-industriesector is de snelst vergrijzende sector; in 2000 was circa 60 procent van de werknemers 35 jaar of ouder.
Wat betreft opleiding concludeert het CBS dat het aantal mensen met basis- of voortgezet onderwijs als hoogst voltooide opleiding het hoogst is in de minder ICT-intensieve sector. Ook nam het aandeel van hbo- en wo-afgestudeerden hierin nauwelijks toe, terwijl dit in de andere branches wel het geval was.

 
Eric Panhuis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Eric Panhuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.