Bouwkundige wordt IT-consultant

Case: de IT in

Hij studeerde hbo-bouwkunde en kwam via een lange omweg als IT-consultant terecht bij Cape Groep in Hellendoorn. Daar profiteert ing. Onno Polak elke dag van de kennis die hij in zijn loopbaan in de bouw opdeed.

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
Polak (31) rondde zijn hbo-opleiding begin jaren negentig af. Via een uitzendbureau kwam hij als werkvoorbereider/calculator terecht bij aannemingsbedrijf AC Borst in Castricum. "Het ging in die periode niet heel goed in de bouw, maar ik kon er aan de slag als ik ook het systeembeheer zou oppakken. Daar kon ik prima mee leven. Computers en alles wat er mee samenhing waren al jarenlang een hobby van me; ik deed dat dus graag."
De kantoorautomatisering bleef ondanks de inspanningen van Polak binnen het bedrijf een ondergeschoven kindje. "Het kreeg niet de prioriteit die het volgens mij wel verdiende. Binnen de organisatie bleef ik waar het de automatisering betrof kampen met gebrek aan tijd en middelen. Dat ging tegenstaan. De programmatuur die ik thuis gebruikte was stukken geavanceerder dan op mijn werk. Uiteindelijk ben ik weggegaan."
Stelling: IT wordt steeds gewoner
Kea Tijdens: "Ja, uiteindelijk wel. In elk geval wordt de situatie een stuk normaler. De afgelopen jaren zijn bedrijven overgewaardeerd en beloningen enorm gestegen. Er komen striktere eisen aan sollicitanten en dat slaat terug op de salarissen. De arbeidsmarkt in de IT is er een als alle andere, met dezelfde economische mechanismen."
Daarbij speelde een rol dat Polak voor zichzelf wilde kijken of de kennis die hij had opgedaan 'wel iets voorstelde'. "Geen betere manier om dat te ontdekken dan in de praktijk, dacht ik. Ik heb toen een functie aanvaard bij Kooijman Bouwcomputing in Driebergen, een softwarecentrum voor de bouw. Het bedrijf ondersteunt technische programma's, van Autocad tot calculatiepakketten. Daar klom ik snel op, ik bleek me met mijn kennis prima te kunnen meten."

Kennis

In Driebergen, constateerde Polak, waren er echter weinig doorgroeimogelijkheden. Daarom switchte hij naar PTS Software in Bussum, een detacheringbedrijf op het gebied van technische systeemontwikkeling en infrastructuur engineering. "Daar heb ik veel kennis vergaard over de technische kant van de automatisering. Maar begin dit jaar zakte de markt in en ben ik om me heen gaan kijken. Ik besloot toen ook dat ik iets wilde doen dat raakvlakken heeft met de bouw. Daar ligt mijn hart."
Hij vond een baan bij Cape Groep, een consultancy-partnerschap dat de bouwsector in Nederland over de volle breedte bedient. "Ik houd me nu met veel meer inhoudelijke aspecten bezig", zegt hij. "Begeleiding, training, procesoptimalisering: het werk is verschoven van de techniek naar de advisering. Het is een nieuwe, volgende stap, waarbij voor mij de meerwaarde is dat de klanten van Cape Groep bouwgeoriënteerd zijn. Dat is voor mij een vertrouwde wereld. Ik voel me hier dan ook als een vis in het water."

 
Eric Panhuis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Eric Panhuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.