'Er is werk in overvloed'

IT niet in het verdomhoekje

In tegenstelling tot wat iedereen beweert gaat het helemaal niet slecht in de IT, zegt Machiel de Rooij, manager pr en communicatie van Nederland ICT. Hij raadt IT'ers aan vooral actief te blijven in de branche. "Er is nog genoeg te doen. Ik denk dat onze sector de komende vijf tot tien jaar een substantiële groei van 5 tot 10 procent kan laten zien. De huidige ruime arbeidsmarkt is slechts een moment van rust na alle hectische jaren."

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
"De ICT-sector is een blijvende factor in onze maatschappij; dat is nu al zo diep verankerd", legt De Rooij uit. Een nadeel is alleen de gevoeligheid van de branche voor conjuncturele schommelingen. "Tegelijkertijd zie je echter dat het belang van de informatietechnologie toeneemt, onder meer om de arbeidsproductiviteit te verhogen en de marktpositie te verstevigen. Om de strijd met de concurrentie aan te gaan is het voor bedrijven noodzakelijk om wat betreft kennis bij te blijven en vernieuwend te zijn. Dat wordt de komende jaren alleen maar urgenter."

Vervangingsmarkt

Volgens De Rooij wijzen cijfers uit dat de totale sector harder groeit dan het bnp (bruto nationaal product). Die groei zet volgens hem door, aangezien informatietechnologie steeds vaker in bedrijfsprocessen wordt toegepast. "Het is destijds begonnen in de administratieve sfeer. Later kwamen daar logistiek en organisatie bij.

Stelling
Stelling: wie carrière wil maken, moet niet zeuren
 
Robert van Gemert van PW Consulting: "Niet mee eens. Durf ervoor te zorgen dat je op de voor jou optimale plek zit. Als je plezier in je werk hebt, ontwikkel je je vanzelf en ongemerkt. Plezier in je werk moet voorop staan, niet de carrière."


Nu wordt het mondjesmaat ook toegepast in de strategische bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld voor het maken van strategische berekeningen voor toekomstscenario's. ICT dringt door in de directiekamers, zeggen wij dan." Zijn organisatie merkt dat grote bedrijven als Ahold en Schiphol nu speciaal een directeur aantrekken voor het ICT-beleid. "Dat geeft aan dat ze het belangrijk vinden."
Daarnaast verwacht De Rooij steeds vaker toepassing van informatietechnologie in kwaliteitsprocessen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg (denk aan opereren op afstand) en in het onderwijs, dat ICT in lespakketten integreert.
De wereld is volgens hem nog lang niet 'uitgeautomatiseerd'. "Om te beginnen is een enorme vervangingsmarkt ontstaan. Producten verouderen en worden vernieuwd. Daarnaast is in de strategische inzet van IT nog veel ontwikkeling te verwachten. Ik maak me dan ook geen zorgen over het werk in deze sector op de langere termijn. Programmeurs en ontwikkelaars kunnen altijd aan de slag. Sterker nog: het aantal hbo- en universitaire studenten, die onze sector hard nodig heeft, neemt de komende jaren af. Dit betekent dat de slag om de student ook voor onze sector gaat gelden. Als iemand over twee jaar met een studie begint, lijkt het me sterk als hij na zijn afstuderen, over vijf á zes jaar, geen baan vindt."
 
Dorine van der Mey

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Dorine van der Mey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.