'IT veelbelovende sector in economie'

ING Barings analyseert Nederlandse IT-fondsen

AMSTERDAM - De 'informatietechnologie' is voor beleggers een veelbelovende sector in de Nederlandse economie. Na een moeilijke periode is de autonome groei van bedrijven in deze branche spectaculair. Desondanks blijft het risico hoog als gevolg van snelle veranderingen in de vraag.

Dit stelt ING Barings in een zojuist gepubliceerd rapport over Nederlandse automatiseringsbedrijven. De beleggingsafdeling van de bank analyseert de vijf grotere fondsen: Cap Gemini, CMG, Getronics, Ordina en Simac. Opvallende afwezige is Baan Company.
Barings is eveneens positief over de kansen voor de middellange termijn. De analisten duiden in dit kader op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van smart cards, de tendens tot het uitbesteden van de automatisering, de introductie van de Europese munteenheid, de overgang naar het jaar 2000, de opkomst van Internet en intranet en de sterke groei van de markt voor mobiele communicatie.
Gegeven deze positieve vooruitzichten mogen de genoemde beursfondsen tot 2000 stuk voor stuk rekenen op jaarlijkse groeicijfers van meer dan 10 procent. Bij Simac wordt zelfs rekening gehouden met een groei van bijna 25 procent per jaar.
Toch zijn er ook bedreigingen, aldus het rapport. Zo signaleren de analisten afnemers die van plan zijn de kosten voor 'transmillennium'-projecten (het geschikt maken van de software voor jaartallen na 1999) te verhalen op hun leveranciers. Een groter probleem ontstaat echter door gebrek aan personeel. "Zonder uitzondering melden bedrijven ons dat ze graag hun personeelsbestand met 5 tot 10 procent willen uitbreiden", aldus ING.
Behalve deze algemene indruk van de markt, gaan de analisten specifiek in op de vijf genoemde fondsen. Cap Gemini levert beleggers weinig risico's op en Barings raadt dan ook aan aandelen in het bedrijf te kopen. "De lagere dan gemiddelde koers/winst-verhouding en de hoge dividenden van de laatste jaren reflecteren het risico van het investeren in een bedrijf dat bekend staat om dalende winstcijfers en een gebrek aan een heldere strategie. De continue wijzigingen in de organisatiestructuur en de voorzichtige uitlatingen van de directie over de toekomstige groei, deden de koers ook geen goed."
"De vooruitzichten voor de komende jaren wijken echter volkomen af van dit historische beeld. De reorganisatie is afgerond, de markten zijn gezond, het bedrijf heeft niet langer teveel mensen in dienst en er wordt hechter samengewerkt met de Franse moedermaatschappij." Volgens analist Steven Vrolijk kan Volmac dan ook niet langer gezien worden als een risicovolle belegging. Hij acht het risico voor beleggers laag. "Volmac biedt beleggers de mogelijkheid te investeren in één van de veelbelovendste sectoren in de Nederlandse economie.
Investeren in concurrent CMG brengt hogere risico's met zich mee, zo meent Barings, dat van risicovolle beleggingen weet. CMG krijgt het label 'gemiddeld' opgespeld als indicatie van dit risico. "Onze grootste zorg is dat CMG de hoge groei van de laatste jaren niet kan volhouden."
Getronics is een risicovolle belegging, menen de auteurs van het rapport. "Gezien de groei van de omzet, de gerealiseerde nettowinsten, de gebalanceerde mix van activiteiten en de conservatieve directie, staat Getronics bekend als één van de betere IT-fondsen, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Nimmer heeft het bedrijf voor echte verrassingen gezorgd."
"De overname van Raet, de bewegingen rond Roccade en de slechte communicatie met aandeelhouders heeft dit beeld drastisch veranderd", verklaren de ING-analisten. Zij maken zich kwaad over de weinige informatie die Getronics naar buiten brengt over de afspraken die het concern maakte bij de gezamenlijk met Roccade uitgevoerde overname van Raet. Bovendien is de afschrijving van goodwill op Raet vrijwel buiten de aandeelhouders omgegaan.
Ook Ordina wordt als risicovolle belegging gezien door ING. Redenen hiervoor zijn de manier waarop Ordina overnames financiert, waardoor bij het tekenen van de contracten niet altijd duidelijk is hoeveel zo'n acquisitie gaat kosten. Verder vinden de bankanalisten het aantal tijdelijke werknemers in verhouding te hoog. Het aantrekken van de IT-markt zou deze medewerkers ertoe kunnen aansporen om te kiezen voor een andere werkgever.
Tot slot achten de analisten de door Ordina opgegeven groeicijfers aan de hoge kant. "Er is 30 procent groei voorspeld, ver boven de autonome groeicijfers zoals wij die inschatten. We wensen geen toekomstige overnames op te nemen in onze beschouwingen." Waarmee de onzekerheid over Ordina groeit.
Ook Simac geldt voor de ING-analisten als risicovolle belegging. "Het bedrijf heeft de markt al een aantal keren achtereen verrast. Het is de vraag of dit een blijvende trend is. Als we verder in het verleden kijken, zien we echter dat er ook wel eens onplezierige verrassingen geweest zijn. De reden hiervoor is duidelijk: als relatief klein bedrijf participeert Simac in zeer grote projecten, die de omzet in een jaar behoorlijk kunnen beïnvloeden."
Ook het feit dat Simac een groot deel van de omzet realiseert in het doorverkopen van hardware, ziet Barings als een risicofactor. "Hoewel met relatief weinig mensen hoge omzet te behalen is, kunnen de gevolgen van een tegenvallende vraag naar hardware groot zijn." MU

Geschatte jaarlijkse omzetgroei

 

AandeelAdviesTot 1998
(procent)
Tot 2000
(procent)
Cap Geminikopen12,311,3
CMGvasthouden18,715,3
Getronicsvasthouden15,513,3
Ordinakopen19,215,5
Simackopen30,424,2

 
Van Simac verwacht ING Barings een hoge jaarlijkse omzetgroei. De analisten van de bank raden aan nu aandelen van Cap Gemini, Ordina en Simac te kopen. Het risico is echter hoog bij de twee laatstgenoemde bedrijven. Cap Gemini wordt gezien als een veilige belegging (bron ING Barings, oktober 1996).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-18T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.