Softwarebedrijf verwerft patent op push-technologie

Microsoft, Netscape en Pointcast mogelijk aangeklaagd

Softwareproducent Intermind heeft vorige week het patent verkregen op de technologie voor 'push', het gericht versturen van data naar gebruikers via een netwerk. De firma wil hiermee bedrijven als Microsoft, Netscape en Pointcast dwingen royalty's te betalen.

Intermind heeft een eigen push-product, genaamd Intermind Communicator, maar heeft de ontwikkeling hiervan geheel gestaakt. Het softwarebedrijf gaat zich nu concentreren op het in licentie geven van de gepatenteerde technologie.
Het Amerikaanse bureau voor patenten en merknamen heeft alle 26 claims in de patentaanvraag van Intermind goedgekeurd. De technologie van het bedrijf is te gebruiken voor het Internet, bedrijfsnetwerken en diverse andere systemen zoals digitale telefoons, pagers en televisies.
"We zullen onze rechten op deze technologie zeker laten gelden", zei Intermind-president Gordie Gardiner. "In het begin van de jaren negentig werkten wij hier al aan. Onze patenten zijn dus valide."

Toekomstige licentiehouders

Gardiner noemde geen namen van mogelijke patentschenners, maar zei wel: "Er is een brede categorie van toekomstige licentiehouders. Hieronder vallen niet alleen de makers van push-producten, maar ook de gebruikers en zelfs de distributeurs".
De potentiële doelwitten van Interminds licentie-strategie, zoals Microsoft, Pointcast en Marimba, onthouden zich van commentaar totdat zij het patent hebben bestudeerd. Een woordvoerder van Netscape reageerde: "Wij zijn niet van mening dat wij enig patent van Intermind schenden."

Eigendom & Internet

Deze kwestie benadrukt het groeiende belang van intellectuele eigendomsrechten tegen het licht van de steeds snellere ontwikkeling van Internet-software. Critici van het Amerikaanse patentenbureau beweren dat deze overheidsinstantie niet in staat is om de exclusiviteit van dergelijke software te beoordelen.
Het is echter lang niet zeker dat Intermind daadwerkelijk geld ontvangt voor zijn gepatenteerde technologie. Zelfs al zou het patent van Intermind van toepassing zijn op de producten van andere bedrijven. "Als Intermind probeert Microsoft aan te klagen, kan die ze makkelijk om de oren slaan met vijf patenten waar zij weer inbreuk op maken", meent Jay Verkler, president van Incommon, een leverancier van push-programmatuur. "Dit is het Koude Oorlog-spelletje dat 'wederzijdse vernietiging' heet." JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.