Het gaat iets beter!

Het kabinet schetste vorige maand in de miljoenennota een doemscenario. Voorlopig verwacht de regering beslist geen aantrekken van de economie. De ict-sector lijkt het echter beter te doen.

De honderd ict-bedrijven die dit jaar een positie in de Computable 100 behaalden, boekten een omzet van 26,5 miljoen euro of meer. Vorig jaar behaalde de hekkensluiter, Rational Software, een omzet van ruim 23 miljoen euro. Belangrijker nog is dat het leeuwendeel van de bedrijven weer zwarte cijfers schreven. In 2002 bedroeg het gemiddelde bedrijfsresultaat van de 100 bedrijven nog een verlies van 7,5 miljoen euro, in het afgelopen jaar wisten zij dit echter ten goede te keren in een gemiddelde winst van 2,1 miljoen euro.
In de top tien van de lijst vond in 2003 een stoelendans plaats, waarbij IBM, HP. T-Mobile en Asml onderling van zetels verwisselden. Toen de muziek stopte bleken ict-dienstverlerners Atos Origin en Logica CMG een plekje veroverd te hebben ten koste van Philips en Getronics.
In de analyse van Bas Vlugt, die ook dit jaar weer wekenlang aan het cijferen is geweest om de lijsten van de afgelopen drie jaar met elkaar te vergelijken, vindt u nog meer opvallende verschuivingen. De analist komt bovendien tot de conclusie dat het herstel van de ict-sector nog niet op alle fronten is ingezet. De andere variabelen die de positie in de lijst bepalen, omzet en aantal werknemers, daalden namelijk ten opzichte van 2002 met respectievelijk 1,4 en 6,2 procent.
Volgens branche-organisatie Nederland-ICT zullen in het komende jaar ook deze negatieve groeicijfers omslaan in positieve resultaten. Er is volgens directeur Sylvia Roelofs dan ook sprake van 'gematigd optimisme' in de ict-sector en dat is, na vier jaar pessimisme, een welkome boodschap.
KPN bleef comfortabel zitten op de eerste positie van de Computable 100, maar dat er in Nederland ruimte is voor een concurrent voor de telecomreus blijkt uit de ontwikkeling van Bbned, dat inmiddels een landendekkend netwerk heeft uitgerold. De Nederlandse dochter van Telecom Italia boekte in 2002 al een omzetgroei van 1850 procent, maar dat kon men nog relativeren doordat het bedrijf relatief nieuw is. In 2003 zette de trend echter door en nam de omzet met 235 procent toe. Winst wordt nog niet geboekt, maar het verlies werd wél gehalveerd. In het komende jaar zal Bbned voice-over-adsl introduceren en daarmee wordt de luis in de pels van KPN wellicht een opponent van formaat.
Naast de lijst 100, die na drie jaar de kracht van de Fortune 500 op Nederlandse schaal begint te evenaren, onderzoekt Computable ook jaarlijks het imago van de ict-bedrijven. Daarbij wordt gekeken naar de standing als zakenpartner, werkgever en innovatieve speler in de ogen van de markt.
Met een groeiend optimisme en een vervangingsmarkt die dit jaar mede de wind in de zeilen van de ict-sector is, neemt de hoop toe dat de volgende editie van Computable 100 in alle categorieën groei zal tonen. We zijn op weg naar boven, wellicht dat we dit jaar het dal achter ons kunnen laten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Mels Dees
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.