Centric groeit in de breedte

Gerard Sanderink, directeur van Centric, verkeert in een kooplustige bui. In een tijdsbestek van enkele maanden heeft hij vier bedrijven opgekocht, waarbij opvalt dat zijn vizier niet alleen meer op de it-markt is gericht. De ingenieurswereld lonkt.

De meest opvallende overname vond eind augustus plaats. Toen kondigde Centric (omzet 2004: 274,3 miljoen euro, bijna 3000 medewerkers) aan ingenieursbureau Oranjewoud (omzet 2004: 182 miljoen euro, ruim 1500 medewerkers) in te lijven. Centric verbreedt hiermee zijn koers: naast de automatiseringsmarkt wil Sanderink met zijn bedrijf nu ook een positie verwerven op de markt van de advies- en ingenieursbureaus in Nederland en België. Voor deze ambities heeft hij het Heerenveense Oranjewoud ondergebracht in de beursgenoteerde dochteronderneming Centric KSI Holding, om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen de automatiseringsactiviteiten van Centric en die van het beursfonds Centric KSI.
Met zijn intrede in de ingenieurswereld keert Sanderink terug naar zijn wortels. Techniek is een oude liefde van hem. Hij werkte ooit bij machinebouwer Stork, nadat hij na zijn middelbare schoolopleiding de HTS en de Technische Universiteit afrondde. Sanderink permitteerde zich reeds als investeerder met wisselend succes reeds uitstapjes door in 2003 het Almelose bedrijf Holtkamp - leverancier van scheepsdeuren aan Amerikaanse en Duitse marinewerven - over te nemen. Vorig jaar nam hij een meerderheidsbelang in het uit de puinhopen van het bedrijvenconglomeraat voortgekomen RDM Technology, dat onder de naam Nedefco (Netherlands Defence Company) verder ging. De wapenproducent ging echter afgelopen mei failliet. Een deel ervan is inmiddels opgekocht door een bedrijf uit de defensie-industrie; volgens de curator is Sanderink hierbij niet meer betrokken.
Niet alleen zijn oude passie brengt hem tot de uitbreiding van de markten waarop Centric opereert. Sanderink wil niet meer op één paard wedden. Hoewel de automatiseerder zich inmiddels een stevige positie op de Nederlandse markt heeft verworven, laten de prestaties binnen de lokale overheid zien dat ook marktleiders op hun tellen moeten passen. Jarenlang waren Centric en PinkRoccade (inmiddels Getronics Pinkroccade) heer en meester in dit marktsegment, maar de laatste tijd wordt er behoorlijk aan hun stoelpoten geknaagd, met aanzienlijk omzetverlies tot gevolg.

Ambities

Desondanks heeft Sanderink nog zeker ambities in it-land. Niet voor niets bestempelde Het Dagblad van het Noorden hem in een profiel de 'Joep van den Nieuwenhuyzen van de ict'. Bedrijvendokter Sanderink is gespecialiseerd in het opkopen van meestal moeizaam draaiende ondernemingen, om deze vervolgens gesaneerd en wel op te nemen in de Centric-structuur. Daarnaast kijkt hij gericht rond om via acquisities het producten- en dienstenaanbod in Nederland te vervolmaken. In de afgelopen maanden nam zijn bedrijf drie bedrijven over. Onlangs haalde Centric Finace binnen, een financiële systeemintegrator uit Amstelveen (ruim 340 medewerkers) die vooral actief is bij de overheid en het hogere segment van het bedrijfsleven. Deze onderneming detacheert specialisten, maar kan ook financiële omgevingen vormgeven en inrichten. Ook biedt Finace ondersteuning bij complexe integratie- en migratieprojecten en het selecteren en implementeren van nieuwe pakketten. Het bedrijf bestempelt corporate governance, externe verslaggeving, financiële registratie, controlling, management-informatiediensten en informatiebeveiliging als kerncompetenties.
Om zich te versterken aan het beheerfront heeft Centric Qmagic en CSS Professional Resources gekocht. Sanderink voorziet een toenemende vraag naar beheerdiensten en richt zich vooral op middelgrote bedrijven. Het aangekochte Qmagic - ruim driehonderd personeelsleden in Naarden en Zoetermeer - beheert Microsoft-it-infrastructuren en detacheert beheerders, maar ook financieel-administratieve medewerkers. Daarnaast beschikt Qmagic over een ontwikkeltak, gespecialiseerd in .Net-ontwikkeltrajecten en beschikkend over .Net- en J2EE-exepertise.
CSS Professional Resources heeft vestigingen verspreid over Nederland in Koog aan de Zaan, Weert, Sneek en Utrecht. Het bedrijf richt zich met circa 220 medewerkers op projectrealisatie, opslag en detachering op het gebied van projectmanagement, softwareontwikkeling en beheer van ict-infrastructuren.
Centric zoekt nog versterkingen op SAP-vlak, binnen de winkelautomatisering en voor de zorgsector. Als die zijn gevonden, zal hij zijn blik ook op het buitenland richten. Eind vorig jaar zei Sanderink tegen Computable dat de it-dienstverlener reeds actief is in België en dat dat land een testcase vormt voor grootschaliger grensverleggende expansie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.