Novell Nederland ontkomt aan ontslagronde

Softwareleverancier worstelt met overgang naar rol van dienstverlener

De Nederlandse vestiging van softwareproducent Novell ontsnapt aan de grote ontslagronde die het Amerikaanse hoofdkwartier vorige week aankondigde. Dit zegt Bram Haasnoot, directeur Benelux. Novell wijst wereldwijd maar liefst 16 procent van zijn personeel de deur.

Uitgedrukt in aantallen werknemers betekent dit een teruggang van 5500 naar 4600 werknemers. Haasnoot: "Maar je moet dat getal niet simpelweg delen door de 121 landen waar we een vestiging hebben. De beoordeling voor de ontslagen gebeurt op basis van de efficiëntie en de overgang naar de 'One Net'-strategie, licht Haasnoot de reorganisatie toe. "In Nederland vallen geen ontslagen."
"In wezen loopt ons land voorop met de overstap naar dienstverlening. Nederland is wat dat betreft een voorbeeld voor Novell wereldwijd", zegt de directeur. "Op dit moment komt 30 procent van onze omzet uit diensten. Dat moet tegen het midden van volgend jaar groter zijn dan de inkomsten uit de verkoop van software."
Haasnoot schat dat het aandeel in de omzet van die activiteit niet zal opdrogen, maar uitkomt op ongeveer 25 procent. "Dat is moeilijk exact aan te geven, want veel van onze software - bijvoorbeeld caching- en clusteringprogrammatuur - wordt geleverd door partners als IBM en Compaq. Daarnaast verdienen wij ook aan de verkoop van gebruikslicenties via Internet."

Alert

"Maar we moeten in Nederland wel alert blijven", maant Haasnoot. Hij verwacht in de toekomst meer 'keuringen' vanuit het hoofdkwartier in Utah. "Op 1 november begint ons nieuwe fiscale jaar en elk land moet vóór die tijd zijn budgetschatting en bedrijfsplan voor 2001 rond hebben. Daar ben ik nu druk mee bezig."
De Novell-topman wil dan ook nog enkele wijzigingen doorvoeren in de Nederlandse organisatie. Dat leidt volgens Haasnoot echter niet tot ontslagen. "We willen bijvoorbeeld meer klanten doorverwijzen naar onze partners in het distributiekanaal zodat wij ons kunnen richten op het vergroten van de professionele kennis binnen Novell."
Het achterliggende idee is dat de softwareleverancier meer een kennis-reservoir wordt zodat het diensten kan leveren aan grote klanten en de eigen partners. Die wending is al enige tijd het officiële streven van het Amerikaanse bedrijf. Tot op heden lijkt de overgang van softwareproducent naar dienstverlener echter niet vlot te verlopen.
De afgelopen kwartalen zakten de financiële resultaten van Novell fors in. In het derde kwartaal van het fiscale jaar 2000 daalde de omzet met 17 procent naar 270 miljoen dollar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst bedroeg 8,6 miljoen dollar, een daling van 83 procent.
De afgelopen periode daalde de omzet in de Verenigde Staten met 12 procent, terwijl dat in Europa op maar liefst 30 procent lag. Toch worden er volgens directeur Haasnoot weinig banen geschrapt in Europa.
"Nogmaals: het gebeurt op basis van de efficiëntie en daar schort het voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika vooral aan in Afrika en in diverse landen rond de Middellandse Zee." Naar verluidt vallen wereldwijd de meeste ontslagen op Novells hoofdkwartier in Utah.

Netware

De wereldwijde omzet uit netwerkbesturingssysteem Netware nam met 29 procent af tot 120 miljoen dollar. Analist Pim Bilderbeek van onderzoeksbureau IDC zegt dat die daling in de cijfers er nauwelijks meer toe doet. "Investeerders geven daar niet meer om. Novell moet zich snel begeven naar de nieuwe markten, die het wil aanspreken met zijn 'One Net'. De vraag is of het bedrijf de tijd heeft om die strategie uit te werken. Op dit moment is het antwoord daarop niet zeker."
De nu aangekondigde ontslagen en daarmee gepaard gaande reorganisatie kosten het bedrijf 40 tot 50 miljoen dollar. President Eric Schmidt schat met deze actie vanaf oktober dit jaar 25 miljoen dollar per kwartaal te besparen. Dat geld zal hij spenderen aan de verkoop en marketing van de begin dit jaar onthulde 'One Net'-strategie.
Overigens zijn is de ontslagronde milder dan was verwacht. De afgelopen weken voorspelden analisten van onderzoeksbureaus als IDC en Gartner dat Novell ongeveer 30 procent van zijn werknemers de wacht zou aanzeggen.
 
ASP-software
Kort voor de bekendmaking van de ontslagen onthulde Novell nieuwe software voor de asp-markt (applicatie-dienstverleners). De beheertechnologie NDS van het bedrijf is nu voorzien van een reeks modules onder de naam Ondemand Services. NDS-gebruikers kunnen daarmee informatie en diensten aanbieden aan de eigen organisatie en aan derden. Hierbij valt het gebruik te meten en dus exact te factureren. Novell rekent geen vast bedrag voor deze software, maar vraagt 1,10 dollar per klantentransactie voor het gebruik van deze reeks Java-objecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.