Steria laat Nederland links liggen in overname dienstentak Bull

Status Aparte

Bull stoot zijn it-dienstentak Integris voor een groot deel af aan het Franse collegabedrijf Steria. Alleen Frankrijk en Nederland blijven buiten schot. Directeur Edgar Snoijink is er niet rouwig om.

Het Franse automatiseringsbedrijf splitste zijn organisatie begin dit jaar in de autonoom opererende dienstentak Integris en Infrastructure & Systems. De splitsing stelde het bedrijf in staat een koper te zoeken voor het moeizaam draaiende Integris, dat een gezonde groei van Bull in de weg staat. In mei werd bekend dat Bull in gesprek was met het eveneens Franse bedrijf Steria. In eerste aanleg zou Steria de Europese activiteiten van Integris buiten Frankrijk overnemen, en wilde een consortium van Steria en de investeerders Caravelle en Axa Private Equity zich ontfermen over Integris Frankrijk. De uiteindelijk overeenkomst ziet er echter anders uit.
Steria neemt inderdaad per 1 januari 2002 de niet-Franse activiteiten van Integris over via een grotendeels met aandelen betaalde transactie (waarde: circa 190 miljoen euro). Hierbij krijgt Bull een belang van 15 procent in Steria. Integris Frankrijk blijft echter deel van Bull uitmaken. Wel koopt Steria zich daar in en verwerft het een belang van ongeveer tien procent. Bull sluit niet uit dat er andere, nieuwe aandeelhouders voor dit overgebleven stukje Integris worden aangetrokken.

Noodlijdend

De dienstverlening van Integris bestaat uit advisering, systeemintegratie, uitbesteding en onderhoud. Die laatste activiteit valt overigens buiten de overeenkomst. Het uitgeklede Bull zal uiteindelijk bestaan uit de serverdivisie en de onderhoudswerkzaamheden. Begin dit jaar verkocht het computerbedrijf reeds zijn chipkaartdivisie CP/8 aan Schlumberger. Het zoekt nog een koper voor zijn softwaredivisie Evidian. Het noodlijdende bedrijf is druk doende zijn schuld van vijfhonderd miljoen euro te verkleinen. Het leed in het eerste halfjaar van het huidige boekjaar een verlies van 29,2 miljoen euro op een omzet van 1,27 miljard euro (in dezelfde periode vorig jaar lag het verlies nog op 96,1 miljoen euro en de omzet op 1,29 miljard euro).
Steria wil met de aankoop van Integris zijn positie in Europa versterken. De Franse it-dienstverlener ziet zijn omzet groeien van 389 miljoen euro in 2000 naar ongeveer 1,2 miljard euro dit jaar. In de oude situatie kwam 80 procent van de opbrengsten uit het moederland. Inclusief Integris wordt Steria actiever in België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, Griekenland, Italië en Spanje.

Buitenspel

Opvallend is dat Bull Nederland buiten de transactie is gehouden, zoals deze organisatie ook al niet meeging in de splitsing in Integris en Infrastructure & Systems. Edgar Snoijink vertelde in februari tegen Computable dat het marktmodel in Nederland sterk geïntegreerd is, met een trouwe klantenkring, en dat het geen zin heeft om de onderneming hier in twee entiteiten te splitsen. Datzelfde argument gaat nu ook op bij de beslissing om de dienstverlenende activiteiten van Bull Nederland niet naar Steria over te hevelen. "Bovendien", zegt Snoijink, "is Steria helemaal niet actief in Nederland en wil het hier ook niet investeren."
Snoijink zegt dat Bull eigenlijk te veel activiteiten kende die moeizaam liepen of extra investeringen vergden. Hij vindt het afstoten van de dienstverlenende tak daarom een juiste beslissing. "Dat is een niet-rendabele divisie, ook al lopen advisering en uitbesteding redelijk. Bull verliest met name op systeemintegratie door de economische neergang." Bull kan zich na de verkoop van Integris concentreren op activiteiten die wel gezond zijn en zo de weg omhoog terug zien te vinden, stelt Snoijink. "De infrastructuuractiviteiten rond Unix, Intel en opslag groeiden goed in het afgelopen halfjaar"

Vreemde eend

Op de vraag of status aparte van Bull Nederland medewerkers niet tot last is, antwoordt de directeur ontkennend. "Wij onderhouden vooral contacten met het Franse hoofdkantoor wanneer het gaat om beleid en strategie. Dat blijft in de nieuwe organisatie hetzelfde. Daarnaast zullen de diensten die we nu via Integris afnemen bij Steria via service level agreements worden gecontinueerd." Het gaat dan bijvoorbeeld om euro-aanpassingsprojecten die in een zogeheten conversiefabriek in Brussel worden uitgevoerd. Snoijink: "Momenteel zijn we druk bezig met het uitvoeren van laat gestarte europrojecten, met name rond Baan-omgevingen."
De directeur voerde in de eerste helft van dit jaar een herstructurering door om de organisatie efficiënter te laten functioneren. Daarbij zijn zo'n 45 werknemers voornamelijk oudere werknemers via afvloeiingsregelingen vertrokken. Momenteel werken er bij Bull Nederland 330 medewerkers. Volgens Christel van Houten van vakbond De Unie is de onrust in de Nederlandse organisatie van begin dit jaar inmiddels weggeëbd. "Financieel gezien heeft het bedrijf een moeilijk jaar achter de rug. Maar Bull is zorgvuldig omgegaan met het doorvoeren van reorganisatiemaatregelen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.