Bankroet SCA blijkt beerput

Gezamenlijk miljoenenproject met IBM helpt groothandel de vernieling in

SCA Automatisering is failliet. De Utrechtse computergroothandel is ten onder gegaan aan een met IBM opgezet, faliekant mislukt pc-verkoopproject, wat uitgelopen is op wederzijdse claims. Overigens blijkt SCA verwikkeld in tal van rechtszaken, waaronder met de ex-directie van Buyonline en Elsevier Training.

Verreweg de grootste schuldeiser van SCA Automatisering is IBM, dat een vordering van circa zes miljoen euro heeft lopen wegens niet betaalde schulden. Kern van het conflict is een plan waarmee IBM en SCA Personal Ware, de handelsnaam van SCA, eind 2000 startte om consumenten-pc's te verkopen via distributiekanalen als Albert Heijn en Bruna. "IBM heeft ons benaderd als distributeur, omdat het zelf pc's niet rechtstreeks levert", zegt Ton Swart, ex-directeur SCA. SCA Personal Ware bestelde vervolgens voor 56 miljoen gulden computeronderdelen bij IBM. "De verkopen vielen echter tegen, waarna wij de pc's weer terug wilden leveren."

Langdurig conflict

IBM weigerde, om de bonussen van medewerkers niet in gevaar te brengen. Er ontstond een langdurig conflict dat in eerste instantie leek te zijn opgelost toen IBM, aldus Swart, een deel van de geleverde spullen terugnam. Die pc's werden gedumpt in Denemarken, het Haagse scholenproject Digitaal Leren Lezen en Basisnet, een onderwijsinitiatief van IBM. Er bleef echter onenigheid ontstaan over de terugbetaling van de schulden en de rente daarop en de restvoorraad die bij SCA in Utrecht stond. Daarnaast, vertelt Swart, kreeg SCA klachten van klanten over de aangeschafte IBM-pc's. Andere bronnen melden dat het uitvalspercentage van dit type pc - een Netvista A20i - met 30 à 40 procent veel hoger lag dan de gebruikelijke 5 tot 8 procent. Toen IBM uiteindelijk een rechtszaak begon om de vordering te innen, diende SCA een hogere tegenclaim in vanwege de levering van ondeugdelijke pc's.
Intussen konden Swart en IBM-directeur Bart Fehmers niet meer door één deur en voerde SCA-eigenaar Gerrit Seinen voortaan de onderhandelingen. Zowel hij als Swart beweren dat het pc-verkoopplan uit de koker van IBM kwam. IBM geeft zelf geen commentaar zolang de rechtszaak loopt, laat een woordvoerster weten. Volgens welingelichte kringen zou Seinen zich via zijn holding - de BV Carrosseriefabriek S. Trapman en Zonen - persoonlijk garant hebben gesteld voor het IBM-contract. De 73-jarige handelaar zou een blind vertrouwen gehad hebben in Swart. Seinen laat weten geen verder commentaar te willen geven met oog op de rechtszaak.

Doorverkocht

Ton Swart blijkt het zinkende SCA-schip tijdig te hebben verlaten. Hij werkt inmiddels als directeur van computerdealer Personal Ware - de BV achter de handelsnaam Personal Ware - en van internet-wederverkoper Buyonline, die eind 2001 na een doorstart aan SCA werd toegevoegd. Begin dit jaar zijn beide gezonde onderdelen in handen gekomen van Michaël Rafalowicz, de eigenaar van muziekzaken als Raf (Amsterdam) en Staffhorst (Utrecht).
Volgens Robert Poorter, ex-directeur van Buyonline die op non-actief werd gezet, en andere ingewijden heeft Swart na flink wat geschuif met BV's deze gezonde onderdelen doorverkocht. Poorter heeft drie procedures tegen SCA lopen: één samen met de andere voormalige bestuurders van Buyonline en twee andere voor de afwikkeling van zijn arbeidsovereenkomst en een nooit afgehandelde aandelenruil. "Nu SCA failliet is, dreig ik met lege handen te komen staan. Maar ik vecht door."
Swart zegt dat hij van Poorter al zo'n acht maanden niets meer vernomen heeft. Hij stelt dat hij bij geen enkele rechtszaak betrokken is. Daar komt verandering in, want advocatenkantoor Nauta Dutilh, dat Seinen bijstaat in zijn zaak tegen IBM, wil hem als getuige oproepen.
Verder loopt er nog een rechtszaak van Elsevier Training (tegenwoordig Ifaros) tegen SCA. Die firma verkocht twee jaar geleden achtduizend cd-roms met computertrainingen aan SCA Personal Ware. Slechts de helft ervan is betaald. De Belgische financieel directeur van Ifaros heeft, nu het faillissement van SCA is afgekondigd, het verlies van 200.000 euro definitief afgeschreven.< BR> 
IBM dreigt SCA te nekken
http://www.computable.nl/artikels/binnlan3/n3003smk.htm


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.