Novell snijdt fors in personeelsbestand

Vier van de duizend ontslagen in Nederland

Als gevolg van het onverwachte verlies van bijna 15 miljoen dollar over het afgelopen kwartaal dat Novell vorige week bekendmaakte, worden wereldwijd duizend van de bijna zesduizend medewerkers ontslagen.

De gevolgen voor de Nederlandse Novell-organisatie zijn minder dramatisch. Vier van de vijfentwintig mensen zijn ontslagen als reactie op de verliezen. Een wijziging van de marktbenadering heeft er echter toe geleid dat drie mensen zijn aangenomen, waardoor er vierentwintig mensen overblijven die zich richten op de Nederlandse markt.
De cijfers over het onlangs afgesloten tweede kwartaal, dat op 30 april afliep, tonen aan dat de problemen bij Novell nog niet opgelost zijn. Volgens Eric Schmidt, Novells president en ceo (chief executive officer), zit de pijn aan de onderkant van de markt.
Veel onafhankelijke wederverkopers hebben lange tijd Novell Netware verkocht aan kleine ondernemingen. Diezelfde distributeurs voeren nu ook Windows NT. De verkoop van NT aan het mkb (midden- en kleinbedrijf) neemt snel toe.
Grote ondernemingen blijven Novell trouw. De verkoop aan grote klanten nam in het afgelopen kwartaal zelfs met 47 procent toe.
Er werd een verlies geleden van 14,6 miljoen dollar, tegenover een verlies van 55,4 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet bedroeg 273 miljoen dollar, terwijl die een jaar eerder bleef steken op 188 miljoen dollar. De cijfers van vorig jaar waren echter vertekend vanwege een bijzondere afschrijving op de voorraden. De tegenvallende verkoop wijt Novell aan een verminderde afzet in het 'kanaal'. De indirecte verkoop is nu nog goed voor 54 procent van de omzet. Novell wil de afhankelijkheid van indirecte verkoop terugbrengen en meer via site-licensering gaan afzetten. Site-licensering bespaart ondermeer op verpakkingskosten (minder handleidingen en rode dozen).
Schmidt kondigde aan dat Novell zijn voorraden nogmaals gaat verminderen. Er zullen geen nieuwe dozen meer naar distributeurs verstuurd worden tot het tweede kwartaal. Verder wordt het personeelsbestand met 18 procent teruggebracht. Schmidt begint boven aan de trap te vegen. Van de senior managers is 30 procent �f ontslagen �f van functie veranderd. De personeelsreductie leidt tot een extra kostenpost van 25 tot 35 miljoen dollar. De schoonmaak in de voorraden leidt tot nog een kostenpost van 20 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-06T00:00:00.000Z Roy op het Veld