Verkoop Nccw-Casa bijna rond

Overname Inter Access door Systematics afgeketst

De onderhandelingen tussen Inter Access en de Woningraad Groep over de verkoop van het ict-onderdeel Nccw-Casa bevinden zich in een finaal stadium. Directeur Henk Groothuis van Nccw-Casa verwacht dat de zaak voor 1 juli beklonken is. Overigens was Inter Acces zelf bijna aan het Duitse Systematics verkocht.

Nccw-Casa uit Almere ondersteunt met zijn administratieve systemen ruim vijfhonderd woningcorporaties. Daarnaast verkoopt het op de commerciële vastgoedmarkt het bedrijfsinformatiesysteem Horizon, dat het overnam van Fraser Williams Nederland. Het it-bedrijf heeft een marktaandeel van zo'n 70 procent, dat stijgt naar 75 procent wanneer de overname doorgaat. Inter Access heeft namelijk met het onderdeel Cens Housing 5 procent marktaandeel. Bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit zijn evenwel geen bedenkingen van bijvoorbeeld de andere concurrenten Centric en SG Automatisering binnengekomen tegen de voorgenomen overname.

Virtuele frontoffice

De reden voor de voorgenomen verkoop ligt volgens Henk Groothuis, directeur Nccw-Casa, bij de ingrijpende veranderingen in de vastgoedwereld. Drie jaar geleden fuseerden NWR en Nciv, de twee grote lichamen binnen de volkshuisvesting, tot de koepelorganisatie Aedes. Deze beperkte zijn rol tot die van belangenbehartiger voor woningcorporaties en bracht zijn zakelijke activiteiten, zoals automatisering, communicatie, opleidingen en juridisch advies, onder in de Woningraad Groep BV. Groothuis: "De onderlinge samenhang tussen de verschillende divisies was echter onvoldoende en medio vorig jaar werd besloten dat elke BV haar toekomst zelfstandig moest invullen. Wij zochten daarop aansluiting bij een Nederlands it-bedrijf."
Na met een aantal partijen gepraat te hebben, koos Nccw-Casa voor Inter Access. Deze middelgrote aanbieder van it-diensten en -producten uit Hilversum heeft ervaring in de vastgoedsector, na de overname van Cens Software Groep begin 1999. Daarnaast verwacht Groothuis dat Inter Access zijn bedrijf kan helpen aan de broodnodige internettoepassingen en klantenbeheeroplossingen. Groothuis: "De virtuele frontoffice op internet wordt belangrijk. Een website is niet alleen bedoeld om een overzicht te geven van het woningaanbod, maar ook bijvoorbeeld voor het doorgeven van klachten en het regelen van reparaties. De backoffice moet op dit soort activiteiten zijn ingericht en er zijn goede klantendatabases nodig."

Vastgoed in beweging

De organisatie van de volkshuisvesting is namelijk danig in beweging. Ruim vijf jaar geleden telde de sector nog zo'n 1250 woningbouwcorporaties en gemeentelijke woningbouwbedrijven. Sinds de verzelfstandiging in 1995 moeten de instellingen hun eigen broek ophouden: ze kiezen voor een marktgerichte opstelling en een uitbreiding van het dienstenpakket. Om dit te kunnen bekostigen is schaalvergroting een uitweg. Daardoor is er een heuse fusiegolf ontstaan. Inmiddels bestaan er nog zo'n zevenhonderd organisaties en dat aantal zakt nog steeds. De corporaties bundelen hun krachten vaak binnen een holdingstructuur, waarbij de instellingen zelfstandig blijven opereren, maar gemeenschappelijke zaken als financiën, marketing en automatisering op holdingniveau regelen. Groothuis: "Een centraal ict-beleid is bijvoorbeeld handig voor het efficiënter inrichten van de backoffice en om de lokale overheden er sterker mee tegemoet te treden. Een echte ict-afdeling hebben ze meestal niet: voor de uitvoering gaan ze naar ons of andere ict-partijen."
Een voorbeeld van een dergelijke fusie is Kristal NV die is opgezet door zes corporaties uit de Randstad. Dit samenwerkingsverband sloot medio maart een contract met het vanuit Zweden opgezette Bredband Benelux uit Woerden. Het netwerkbedrijf legt een glasvezelinfrastructuur aan waarmee circa 75duizend woningen toegang kunnen krijgen tot breedbandinternet.

Systematics

Voor Inter Access betekent de overname van Nccw-Casa dat het in een klap marktleider is op het terrein van de vastgoedautomatisering. Bovendien beschikt de Almeerse automatiseerder over een rekencentrum dat Inter Access kan gebruiken voor zijn groeiende beheeractiviteiten voor gemeenten. Woordvoerder René van der Kolk laat verder weten dat met de acquisitie van Nccw-Casa ook de nodige extra Oracle- en asp-kennis wordt binnengehaald. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld met het op Oracle-technologie gebaseerde product First Housing van het Britse bedrijf First Software.
De Hilversumse it-dienstverlener (rond duizend medewerkers en een omzet van bijna 230 miljoen gulden) was overigens zelf ook bijna verkocht. Het voerde daarover besprekingen met het Duitse Systematics, dat in Nederland wilde expanderen. Net als Inter Access is Systematics sterk in het implementeren en beheren van erp-oplossingen. Nu automatiseerder EDS echter zijn oog op het Duitse bedrijf heeft laten vallen, zijn de onderhandelingen gestopt. De vertegenwoordiger van Systematics Nederland, Tino Versteege, kan geen toelichting geven, omdat hij een geheimhoudingsverklaring heeft ondertekend.
 
 
In vogelvlucht
Eind jaren zestig begonnen woningcorporaties hun administratieve processen te automatiseren. De Nationale Woningraad (NWR) versnelde dit proces met het Nationale Computerproject Woningcorporaties in 1971. Om het succesvolle project in goede banen te leiden werd in 1973 het Nationaal Computer-Centrum Woning- en vastgoedbeheer (Nccw) opgericht. In 1998 fuseerde Nccw met Casa, de andere automatiseringsdochter van de Woningraad Groep. Na een reorganisatie werken er tegenwoordig driehonderd mensen. Nccw-Casa draait een omzet van 85 miljoen gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.