Microsoft verliest zaak van tijdelijke werknemers

Ongeveer tienduizend tijdelijke werkkrachten kunnen aanspraak maken op de aandelenregeling van Microsoft. Dit is het gevolg van een vergaande uitspraak van een Amerikaanse rechter deed. Werknemers met een tijdelijk contract, die vanaf 1986 tenminste vijf maanden lang twintig uur per week voor de softwarefabrikant hebben gewerkt, komen in aanmerking voor een aandelenpakket.

De uitspraak volgt op een jarenlange juridische strijd tussen de onderneming en een groep tijdelijke werknemers, die namens al hun collega's de zaak had aangespannen. Microsoft heeft altijd betoogd dat hoogstens 145 voormalige werknemers onder de aandelenregeling vallen. Een rechtbank in eerste aanleg beperkte de groep tot mensen die tussen 1987 en 1990 voor Microsoft werkten. In hoger beroep is de groep aanzienlijk uitgebreid, waardoor het nu om duizenden mensen gaat.

Alle bedrijven

Een mogelijk gevolg van de uitspraak is dat de zogenaamde `permatemps', werknemers met een tijdelijk contract, voortaan bij alle bedrijven aanspraak kunnen maken op lucratieve secundaire arbeidsvoorwaarden. Advocaat David Stobaugh van de werknemers zei dat de uitspraak bevestigt dat bedrijven hun tijdelijke krachten niet kunnen uitsluiten van de voordelen die aan het werknemerschap kleven. Hij verwacht dat alle technologische bedrijven op hun hoede moeten zijn. Hoger beroep tegen de uitspraak is nog mogelijk.
Microsoft kondigde tevens een herziening aan van de aandelenpakketten. De vaste salarissen gaan omhoog, omdat de koersen te weinig stijgen om de werknemers tevreden te houden. Voorheen kende het bedrijf de traditie van relatief lage salarissen, gecompenseerd door hoge inkomsten door aandelen.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.