Fire-analyse: 'IT is gezonde branche'

Beruchte analyse-methode opnieuw losgelaten:

BREDA - De onder leveranciers beruchte fire-analyse typeert de branche informatietechnologie en telecommunicatie als redelijk gezond. De kans om failliet te gaan, ligt met 4,6 procent onder het gemiddelde van branches die gevoelig zijn voor deze fiasco's. Bovendien zijn er geen bedrijven te vinden die een grotere kans dan 25 procent hebben om failliet te gaan in de komende vijf jaar.

Dit blijkt uit de publikatie Fire on firms: firms on fire van adviesbureau De Breed & Partners. De analyse-methodiek is bij veel ondernemers berucht vanwege de slechte publiciteit die er jaar op jaar door gegenereerd wordt.
Zo kwamen in voorgaande jaren CMG, BSO/Origin en LCI Computer Group al eens onder vuur te liggen. Dit leidde in sommige gevallen zelfs tot juridische stappen en herbeoordeling van de bedrijfsgegevens door onafhankelijke accountants.
De Fire-analyse is volledig op de statistiek gegrondvest en zou derhalve volkomen onpartijdig zijn. De rekenmethode vergelijkt kentallen uit de gepubliceerde jaarverslagen van bedrijven die bankroet gingen met die van bestaande ondernemingen in dezelfde branche.
Naarmate de cijfers meer overeenkomsten hebben, scoort een firma lager. De Breed kent sterren toe aan organisaties: een vijf-sterren onderneming heeft zeer weinig kans om failliet te gaan, een bedrijf met slechts één ster loopt een kans van maar liefst 50 procent om te failleren.
Behalve de sterren kent De Breed een relatieve branche-positie toe. Deze geeft aan hoeveel procent van de bedrijven in een branche er slechter voorstaan dan de besproken onderneming.

De toppers

In de analyse van dit jaar staat Computer Associates met vijf sterren en een relatieve positie van 99 bovenaan. Het laatste getal houdt in dat 99 procent van de ondernemingen in de IT&T-branche er slechter voorstaat. Andere organisaties, die er volgens de analyse goed voorstaan, zijn ondermeer ADP, KPN, Lotus, NCCW, Roccade, Rijnhaave, ICT, Cap Volmac, Philips C&P, Baan en Oracle.
Maar wat gebeurt er aan de onderkant van de lijst? Hier bevinden zich namelijk bedrijven waarmee het slechter gaat. Het risico om met dergelijke ondernemingen zaken te doen is immers groter.
Overigens scoort het slechtst presterende automatiseringsbedrijf nog altijd drie sterren. Dit vertegenwoordigt een kans van 10 tot 25 procent om de komende vijf jaar in de problemen te raken. In de meeste andere branches komen ook firma's voor die slechts één of twee sterren toegekend krijgen.

De tobbers

In de IT&T-branche staat Amdahl Nederland onderaan. Deze mainframe-leverancier krijgt drie sterren van De Breed en een relatieve positie van 1, zodat slechts 1 procent van de collega's in deze branche het slechter doet. Ook bedrijven als Vobis Microcomputer en Radio Holland krijgen deze kwalificatie.
Andere bekende namen onderaan de lijst: Triple P Management met relatieve positie 3, Akam International met 5, Decision Systems International met 6, Telenorma met 9, het Volmac Facility Center (Cap Debis) en Unisource met 17, Management Share met 18, CSC met 24, Information Builders met 27, Sun Microsystems en Microsoft met 31, Getronics met 34 en Alcatel met 38. Al deze ondernemingen krijgen slechts drie sterren uit de fire-analyse.
Overigens is de lijst in het rapport bij lange na niet compleet. Grote aanbieders als IBM en Unisys ontbreken. Andere bedrijven komen er 'dubbel' in voor: in deze gevallen betreft het vaak beheersmaatschappijen. Voorbeelden hiervan zijn Rijnhaave (vijf sterren) en Beheer Maatschappij Rijnhaave (vier sterren) of Baan Info Systems (vijf sterren) en Baan Barneveld Beheer (vier sterren). MU
 
De top-3 en tob-3 van de Nederlandse IT&T-branche (bron: De Breed & Partners 1996).
 
TOP-3

BedrijfJaarverslagRelatieve
positie
Oordeel
Computer Associates199599*****
Quark Media House199399*****
ADP Nederland199498*****

 
TOB-3
BedrijfJaarverslagRelatieve
positie
Oordeel
Amdahl Nederland19941***
El-o-matic19931***
Vobis Computer19931***

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-03T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.