Freelancers 'beter geïnformeerd'

Freelance ict'ers vinden zichzelf beter op de hoogte van ontwikkelingen op hun vakgebied dan collega's in loondienst. Dat blijkt uit een onderzoekje van detacheerder IT Staffing. Bas van de Haterd, onderzoeker bij salarisonderzoeksbureau De Breed & Partners, noemt de studie "leuk, maar niet serieus".

De detacheerder uit Nieuwegein ondervroeg in maart per telefoon ruim duizend bij het bureau ingeschreven ict'ers. Uit de antwoorden blijkt dat freelancers hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten vooral via internet en door het goed bijhouden van vakliteratuur. Bovendien verdienen freelancers meer.
"Dat laatste is een open deur", vindt De Breed-analist Bas van de Haterd. "Met dat freelance salaris moet onder meer de auto, het pensioen en de eventuele maanden zonder opdrachten terugverdiend worden. Een freelancer moet wel meer verdienen."
Dat freelancers internet en vakliteratuur beter bijhouden dan hun collega's in loondienst, betwijfelt hij eveneens. Een freelancer heeft waarschijnlijk minder mogelijkheden om zich via opleidingen en cursussen bij te scholen, vermoedt hij.

Slecht jaar

"Alleen goede ict'ers redden het als freelancer." Dat de groep zichzelf hoog inschat, verbaast hem niet. "Vergelijk het met de detacheerders. Die zeggen allemaal dat ze de beste krachten in huis hebben. Tegelijkertijd vragen ze nooit de hoogste prijzen."
Van de respondenten van IT Staffing heeft meer dan 60 procent langer dan vijf jaar in loondienst gewerkt. Van de Haterd: "Gek genoeg is 34 procent korter dan drie jaar als zelfstandige aan het werk. Maar wie begint er nu in die economisch slechte jaren als zelfstandige?"
Van de Haterd mist in het onderzoek vragen over de tarieven die ict'ers hanteren. Uit de gegevens die De Breed verzamelde bij ict'ers blijkt dat detacheerders nu zo'n 86 euro per uur vragen voor hun medewerkers. Dat is twee euro minder dan vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-22T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.