Helft ict'ers op hbo-niveau

Eenvijfde automatiseerders weet niet wie pensioen verzorgt

De meeste automatiseerders hebben een hbo-opleiding, de populairste auto is de VW Golf en veel ict'ers hebben geen flauw benul wie waakt over hun pensioen. Dit blijkt uit de cijfers van het jongste beloningsonderzoek van managementadviesbureau De Breed & partners.

Nog steeds werken een groot aantal mbo'ers in de automatisering, stelt De Breed-adviseur Hennie van der Steen vast. "Ik had verwacht dat er minder mbo'ers zouden zijn. Het aanbod aan ict'ers is immers groter geworden. Wel zien we dat er ict-bedrijven zijn waar je met dat opleidingsniveau niet binnenkomt."
Volgens de cijfers over 2001 heeft 29 procent van de ict'ers een mbo-opleiding, tegen 12 procent een jaar eerder. In 1999 had 27 procent van de ict'ers dat opleidingsniveau.

Startonderbreking

De grootste groep automatiseerders heeft een opleiding op hbo-niveau (48 procent). Dit percentage varieerde de afgelopen jaren nauwelijks: in 2000 had ongeveer de helft en in 1999 voor 47 procent van de respondenten dat opleidingsniveau. Een universitaire opleiding had in 2001 21 procent van de respondenten. In 2000 was dit zo'n 30 procent en in 1999 26 procent.
Verreweg de meeste ict'ers studeerden informatica of informatiekunde (in 2001 15 procent van de respondenten, in 1999 17 procent). Van de deelnemers van het afgelopen jaar studeerde 6 procent elektronica of elektrotechniek een vak dat in de top vijf van studierichtingen van het jaar daarvoor niet voorkomt. Op de derde plaats in de lijst van meestgevolgde opleidingen staat in 2001 bedrijfskunde, met 6 procent. Die studierichting stond een jaar eerder met 9 procent op de tweede plaats.
De cijfers van de Breed & Partners geven ieder jaar weer een aardig inzicht in de automobielvoorkeur van ict'ers. De populairste auto's zijn in 2001 de Volkswagen Golf, de Opel Astra, de Renault Megane, de Volkwagen Passat en de Ford Focus. De topvijf van automobielen is daarmee nagenoeg onveranderd, zij het dat de Golf in 2001 op eerste plaats staat, waar dat een jaar eerder de Astra was. Net niet de helft van de auto's is uitgerust met een radio en cd-speler, stuurbekrachtiging en airco. Een startonderbreking zit in 28 procent van de auto's.
Oriflex (Origin Pensioenfonds) en Pggm voerden de afgelopen twee jaar de ranglijst van pensioenverzekeraars aan. In 1999 waren Nationale Nederlanden en Aegon nog marktleider. Opmerkelijk is dat een vrij grote groep ict'ers geen idee heeft waar hun pensioen is ondergebracht. In 2001 weet maar liefst 23 procent van de deelnemers dat niet. Dat hun pensioen geregeld is via een verzekeringsmaatschappij weet 39 procent. In 2000 wist 20 procent niet wie hun pensioen ging verzorgen en 38 procent dat het een verzekeringsmaatschappij was.
 
 
Zie ook: Beloning automatiseerders in 2001 gemiddeld 6 procent hoger
 
Of de de resultaten van 2000 in het artikel Minder opleiding en ervaring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.