Verwachtingen over Nederlandse ict-markt lopen uiteen

Giswerk

Hoe vergaat het de Nederlandse ict-markt in 2002? Het beeld blijft diffuus. Onderzoeksbureaus werken met onderling afwijkende scenario's. Ernst & Young peilde een positieve grondhouding bij ondernemers, terwijl IDC van 'een ruig jaar' spreekt.

Uitbesteding wordt de ict-trend in 2000. Dat concludeerden het Engelse adviesbureau Morgan Chambers en onderzoeksfirma Giarte na een gemeenschappelijk onderzoek onder topmanagers van Nederlandse bedrijven en overheden. In de tweemaandelijkse enquête van Ernst & Young (de ICT Barometer) onder een soortgelijke, grotere populatie is deze trend niet zichtbaar. Sterker nog, een groot deel van de respondenten blijkt zijn budget voor interne it-diensten meer te verhogen dan dat voor externe it-dienstverlening.

Motor

De tweede ICT Barometer van Ernst & Young is opvallend positief van toon. Een van de conclusies luidt dat het totale ict-budget in 2002 niet krimpt, maar gelijk blijft aan dat van 2001. De verdeling van het budget geeft wel opmerkelijk verschillen: zo verwacht 43 procent van de ondervraagden meer te investeren in software. Voor hardware is dat percentage 37 procent. Ernst & Young waarschuwt er wel voor dat meer geld uitgeven aan hard- en software betekent dat het budget voor it-diensten (implementatie, veranderingsprocessen, beheer) ook zal toenemen. Het adviesbureau krijgt het gevoel dat alleen managers binnen de overheid en de non-profitsector hiervan goed doordrongen zijn. "De sector productie en industrie zou daarentegen wel eens een verkeerde inschatting kunnen maken. In deze sector verwacht 40 procent een groei in het budget voor zowel software als hardware, terwijl vrijwel niemand groei budgetteert voor externe it-diensten", stelt Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership in het persbericht.
De overheid en 'non profit'-sector zijn op dit moment voor de ict-sector belangrijke afzetgebieden. Waar in andere sectoren een afname wordt waargenomen van het inhuren van ict-specialisten, meldt hier juist 32 procent van de managers een groei. Volgens Ernst & Young houden deze sectoren de motor van de ict-branche momenteel draaiende. Het bureau denkt dat de branche het dieptepunt inmiddels achter zich heeft. De meeste ondervraagden tonen zich eveneens positief en menen dat de markt binnen vier jaar terugkeert naar het hoge groeiniveau van eind 1999, begin 2000. Resteert nog een aanzienlijk deel zwartkijkers: 11 procent gelooft niet dat dit oude superniveau ooit nog gehaald zal worden.

Ruig jaar

Ook IDC uit somberder geluiden. Volgens het onderzoeksbureau belooft 2002 een mager jaar te worden. Het spreekt van een onbestendigheid - zowel positieve als negatieve sentimenten - die de markt in onzekerheid brengt. De economische teruggang in de Verenigde Staten eist zijn tol in Europa en de sterk internationaal gerichte Nederlandse economie voelt de effecten hiervan. De ict-markt blijkt toch ook cyclisch te zijn: opdrachten rollen niet meer vanzelf naar binnen, aldus IDC.
In 2001 bedroegen de ict-bestedingen in Nederland 15,5 miljard euro: 'slechts' een groei van 3 procent ten opzichte van groeipercentages van rond de 10 procent in de jaren daarvoor. Vooral de uitgaven voor hard- en software zakten terug. Hoewel IDC zegt dat de Nederlandse ict-markt in 2002 nog zwaar weer te wachten staat, geldt dit met name voor het eerste halfjaar. Na de zomer moeten er tekenen van herstel optreden, luidt de verwachting.
 
 
Stormbal
Uit een ander onderzoek van Ernst & Young komt naar voren dat het aantal winstwaarschuwingen in Nederland in het vierde kwartaal van 2001 sterk is gestegen. Vooral grote ict-ondernemingen hesen in de laatste maanden de stormbal. Beleggers straffen zo'n waarschuwing steevast af met flinke koersdalingen. Het adviesbureau vindt dat ondernemingen duidelijker moeten vertellen hoe zij de tegenwind uit de zeilen gaan halen, om een afstraffing te voorkomen.
 
Kasteel te huur, wie durft?
Kasteel Woerden staat nog steeds te huur. De huidige huurder, Cambridge Technology Partners (onderdeel van Novell) is er inmiddels na een reorganisatie in oktober vorig jaar uitgetrokken. Het robuuste pand was ook al eens uitvalsbasis voor automatiseerder Logica. Makelaardij DTZ Zadelhoff zoekt naarstig naar een bedrijf dat het contract van CTP wil overnemen. "Er zijn kandidaten genoeg, maar er heeft zich slechts één ict-bedrijf gemeld", vertelt makelaar Gerard Kosiek. "Een kasteel wordt als iets aparts gezien, om je te onderscheiden. Maar ict-bedrijven zijn weer met beide voeten op de grond beland. De tijd van 'niets is te gek, alles kan' is voorbij." Volgens Koziek bestaat er in de ict-branche momenteel nauwelijks vraag naar bedrijfsruimte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.