Asp begint aan tweede jeugd

Bestaande partijen stappen over naar aanbod van applicaties in dienstenvorm

Verbeterde netwerkvoorzieningen en druk op het it-budget geven software in dienstenvorm een stevige wind in de zeilen. Veel traditionele spelers zien nieuw brood in application service providing.

  
ASP-Forumvoorzitter Oscar Bal: "Asp is niet meer weg te denken uit het ict-landschap."
De aankondigingen rond asp zijn de laatste tijd niet van de lucht. XB Networks meldde twee weken terug dat het samengaat met asp-aanbieder MarviQ. Het nieuwe XB, die als telecombedrijf al wat beheerdiensten vanuit datacentra in Amsterdam uitvoerde, voegt door deze stap beheerde websoftware aan zijn dienstenaanbod toe. Een tweede recent voorbeeld is de specialist in informatiebeveiliging Motiv, die verschillende smaken van beveiligingssoftware nu in dienstenvorm aanbiedt. Al wat ouder zijn de plannen van Telindus om werkplekbeheer op afstand uit te voeren. Telecombedrijf RAM Mobile Data ziet het aantal afnemers van zijn Navarra-platform verdubbelen. Bedrijven kunnen via deze dienst hun medewerkers onderweg met bedrijfsinformatie laten werken op mobieltjes.

Serieuze plek

De recente initiatieven van bestaande ict-bedrijven om centraal beheerde applicaties in huurvorm aan te bieden is ook het ASP-Forum niet ontgaan. In deze organisatie zijn sinds de opkomst van asp vijf jaar terug enkele tientallen Nederlandse asp-aanbieders en afnemers verenigd. Voorzitter Oscar Bal stelt dat asp inmiddels niet meer weg te denken is uit het ict-landschap. "Bedrijven kunnen ict zelf beheren, het uitbesteden aan een dienstverlener, of standaardapplicaties in huurvorm afnemen. Je ziet dat het mkb de voordelen van die laatste mogelijkheid nu ontdekt heeft. Daar spelen allerlei asp-initiatieven nu handig op in."
In de beginjaren van asp was het slecht gesteld met die bekendheid, meent Bal. "De markt was in 2000 niet klaar voor asp. Het fenomeen was te nieuw. Ik heb in die tijd voortdurend moeten uitleggen wat het precies inhield. Op een gegeven moment werd het een hype, waardoor het allerlei partijen aantrok die met de term aan de haal gingen." Een slechte naam heeft asp volgens Bal nooit gehad. De asp-starters die hun bedrijfsvoering niet op orde hadden zijn afgevallen. Ook KPN bijvoorbeeld zette vanaf het millennium op asp-dienstverlening in. Bij de eerstvolgende reorganisatie werd de stekker uit deze activiteiten gehaald, omdat het concern terug wilde keren naar kernactiviteiten. Asp-initiatieven die hun bedrijfsvoering op orde hadden, zoals Multrix, Marviq en Siennax draaien nog steeds.

  
Nederlanders hebben als enige Europeanen meer contact met hun bank via internet (37 procent) dan dat zij persoonlijk langskomen (30 procent). Dit blijkt uit een recent onderzoek van Coleman Parkes in opdracht van telecombedrijf BT. Bij transacties in andere sectoren als de reisbranche en bij nutsbedrijven is deze Nederlandse voorkeur voor internet minder duidelijk aanwezig. Nog steeds gaan er net iets meer Nederlanders bij het reisbureau langs (41 procent) dan dat er reizen via internet geboekt worden (39 procent). Duitsland laat op dit gebied (45 procent) procentueel gezien net als bij het bankieren (41 procent) de grootste voorkeur voor internet zien. Bij contact met de nutsbedrijven is de telefoon in alle landen veruit het meest gebruikte communicatiemiddel en wordt asp dus niet veel toegepast.
Daarnaast waren de telecomvoorzieningen in de begindagen van asp nog niet toereikend en te duur, meent Bal. Dsl was veel minder beschikbaar dan nu. Daarnaast waren huurlijnen duur. In 2001 en 2002 is er een enorme prijsdaling in de telecomdienstverlening geweest. Die prijserosie in telecomverbindingen heeft veel aanbieders ertoe aangezet zelf met nieuwe diensten als het beheren van applicatie-omgevingen te komen. Internetaanbieders die bijvoorbeeld het raamwerk voor een webshop in huurvorm aanbieden, nemen een soortgelijke stap. "Aanbieders zien in dat zij met een dienst een veel intensievere relatie aangaan met hun klanten dan vroeger, toen zij een los product verkochten", aldus Bal.

Accountancy

Ook in de accountancy is boekhouden in asp-vorm inmiddels niet meer weg te denken. Er zijn op dit moment al een groot aantal aanbieders van internetboekhouden, waaronder: Reeleezee, Twinfield, 7x24 en Kleisteen. Zij richten zich met name op het mkb. "Internetboekhouden neemt een enorme vlucht, omdat afnemers voor een concurrerende prijs kunnen boekhouden zonder zorgen te hebben over serveronderhoud en backups. Daarnaast kan de boekhouder er via internet ook eenvoudig bij." Volgens Bal zijn ook de eerste grote accountantskantoren bezig met een overstap.
Een andere branche waar asp aanslaat is de zorg. Grote drijfveer is hier ook het wegnemen van de beheerproblematiek. Dit issue is alleen maar actueler geworden, doordat artsen en hulpverleners steeds meer patiëntendossiers en andere medische gegevens met elkaar delen. Er is een flink aantal nieuwkomers die met de asp-opzet is gaan werken, waaronder 12care, Promedico, Izit en Portavita. Ook bestaande ict-dienstverleners in de zorg stappen op deze werkwijze over. In de huisarstenautomatisering is de keuze van Isoft voor het asp-model daar het bekendste voorbeeld van.< BR> 
Meer informatie is te vinden op:
http://www.aspforum.nl
http://aspect.telin.nl


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.