Dell ontkent groeikramp

Directe pc-leverancier voelt marktschokken

Dell beweert geen last te hebben van groeikramp. Het Amerikaanse bedrijf voert forse kostenbesparingen door en zou zich opmaken voor de eerste massaontslagen in zijn zestienjarige bestaan. Woordvoerders van de pc-producent weerspreken berichten over ontslagen.

President en oprichter Michael Dell liet vorige maand al weten besparingen door te voeren om de marges op de verkoop te verhogen. Het bedrijf melde toen dat de financiële resultaten van zijn vierde kwartaal, dat 2 februari afliep, onder de verwachtingen van financieel analisten zouden uitkomen. De bedrijfstop heeft het personeel recentelijk meegedeeld kostenbeperkingen van 8 tot 10 procent door te voeren.

Tijdelijke werknemers

"Natuurlijk letten wij op onze uitgaven, we doen altijd aan kostenbesparingen", zegt marketingmanager Diederik Zijlstra van Dell Nederland. Analisten hebben dit nieuws echter gerelateerd aan hardnekkige berichten over ontslagen van wel vierduizend van de 39.000 personeelsleden.
"Die berichten zijn nogal opgeblazen. Het gaat om enkele tijdelijke werknemers wiens jaarcontract is verlopen. We hebben nu namelijk net ons boekjaar afgesloten. Bovendien betreft het alleen de Verenigde Staten."
"Wij hebben altijd veel tijdelijke werknemers vanwege de seizoenswisselingen in de pc-markt. Zo is het in de (zomer)vakantieperiode altijd wat stiller en hebben we het tegen het einde van het jaar druk." De afsluiting van vorig jaar was voor de pc-industrie echter aanmerkelijk minder rooskleurig dan gebruikelijk. "Dat is zo, maar wij zaten nog steeds boven het marktgemiddelde."

PC-dip

Toch menen analisten dat Dell wel degelijk last heeft van groeikramp. Amerikaanse bedrijven zouden vanwege de relatieve economische neergang bang zijn voor een recessie en dus hun it-budgetten beperken. Veel computerproducenten voorzien pas een herstel in de tweede helft van dit jaar. Dell heeft inmiddels prijsverlagingen voor zijn producten doorgevoerd.
Analist Roger Kay van onderzoeksbureau IDC meent dat prijserosie en ontslagen onvermijdelijk zijn. "Dell heeft dankzij zijn directe verkoopmodel jarenlang het voordeel gehad van een lagere kostenstructuur dan andere pc-makers. Die bedrijven hebben hun logistiek echter verbeterd en dus de druk op Dell verhoogt. Dells kostenvoordeel is het afgelopen kwartaal dramatisch gekrompen."

Verschuiving

Zijlstra zegt geen marktverzadiging voor pc's te bespeuren. "Het is wel zo dat er een verschuiving in de pc-markt plaatsvindt. Desktop-computers doen het relatief minder goed, ook in Nederland. De groei verschuift naar notebookcomputers, zware servers en opslagsystemen." Dell heeft de afgelopen maanden zijn productportfolio op die gebieden uitgebreid.
"Maar wij groeien nog steeds", verzekert de marketingmanager. Naar verwachting streeft Dell dit kwartaal Compaq voorbij als grootste pc-leverancier ter wereld. Die computerleverancier lijdt ook deels onder de pc-dip. President Michael Capellas voorspelt geen groei voor zijn bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar. Voor de eerste helft van 2001 verwacht de topman een groei van 5 procent, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar op 10 procent lag.
Verder halen ook andere pc-producenten de buikriem aan. Gateway en Hewlett-Packard kondigden vorige maand al ontslagen aan van respectievelijk 3000 werknemers (10 procent van het personeelsbestand) en 1770 mensen (2 procent).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.