Cap Gemini bezint zich op lokaal belang

Fusie tussen Iquip en G&D voorbeeld voor andere landen

Cap Gemini SA wil zijn aanpak op lokale markten aanscherpen. Daarvoor is het onderdeel Sogeti opgezet. In dit kader past de aangekondigde fusie tussen de Nederlandse Cap-onderdelen Iquip en G&D. Cap Gemini Ernst & Young behoudt zijn internationale rol en levert strategische advisering en daaraan gekoppelde ict-dienstverlening.

Rob van der Aar, commercieel directeur van G&D, verwacht dat ook in andere landen lokaal opererende Cap-onderdelen met elkaar gaan fuseren. Vorige week maakte Computable Online bekend dat G&D en Iquip met elkaar in gesprek zijn over een samensmelting. Een later uitgebracht persbericht meldt dat op de streefdatum 1 juli 2002 beide partijen als één organisatie verder gaan. Bij het Rotterdamse G&D werken 410 mensen, die vorig jaar de omzet uit 2000 (80 miljoen gulden) licht zagen toenemen. Iquip uit Diemen is een stuk groter met 1600 werknemers en een omzet in 2001 van 140,5 miljoen euro (een stijging van 9,7 procent).

Zoeken naar schaalvergroting

Automatiseerder Iquip wil door de fusie zijn beheertak - de zogeheten Applications Service Management-ivisie - versterken en de spreiding van klanten vergroten. G&D is leverancier van beheeroplossingen en zoekt naar schaalvergroting. Het bedrijf blijkt te klein om de strijd met grote it-beheerconcurrenten vol te houden. Volgens Van der Aar zoeken klanten, wanneer ze de complete zorg voor hun applicaties uitbesteden, naar zekerheid en vinden ze die gevoelsmatig eerder bij grote it-bedrijven met een paar duizend werknemers dan bij de kleinere it-spelers. "Wij liepen tegen onze grenzen op. Een samengaan met een grote partner als Iquip kan onze ambitie om verder te groeien verwezenlijken."
In 1998 sloeg het toen nog G&D Software geheten bedrijf een ambitieuze toon aan. Het noemde zich geen detacheerder meer maar dienstverlener en richtte drie diensten op: het beheer van werkplekken, het beheer van applicaties en het verlenen van advies. Vooral van het zogeheten concept Oscar voor werkplekbeheer had het bedrijf hoge verwachtingen. Die zijn inmiddels bijgesteld: Oscar heet inmiddels Pyramide en richt zich niet meer op het segment '1500 werkplekken en meer', aldus Van der Aar. "We zijn afgedaald naar het beheer van een paar honderd werkplekken. Met de expertise van Iquip erbij denken we de grotere slag wel te kunnen maken."
G&D wilde doorgroeien naar een organisatie van zo'n zevenhonderd man. Van der Aar constateert dat dit niet gelukt is. De ict-beheerder had last van zowel de economische hoogtijdagen (te weinig personeel voorhanden) als de huidige recessie (te weinig grote opdrachten). Overigens liepen de fusiegesprekken met Iquip al langer, maar werden die als gevolg van de malaise op de ict-markt vorig jaar in de koelkast gezet. Van der Aar: "Op zo'n moment is de focus op de markt belangrijker. Nu wij verwachten dat dit jaar de markt verbetert, willen we zo snel mogelijk met elkaar samenwerken."

Tweesporenbeleid

Op de vraag waarom G&D zich niet aansluit bij de beheertak van Cap Gemini Ernst & Young, zegt hij dat dit niet zou passen in de strategie van het concern. Dat blijkt een tweesporenbeleid te zijn: internationaal versus lokaal. Cgey onderhoudt een wereldwijd netwerk en biedt aan grote klanten strategische advisering en bijbehorende ict-diensten, zoals uitbesteding. Om echter de gerichtheid op de lokale markten in de afzonderlijke landen niet te verliezen, is op 1 januari het onderdeel Sogeti van start gegaan, geleid door Berend Brix (ex-directeur Cap Gemini Benelux) en Luc-Fran�ois Salvador. Sogeti is actief in Frankrijk, Benelux, Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten. De niet Cgey-bedrijven vallen onder Sogeti (in totaal 5000 medewerkers met een geschatte omzet van 550 miljoen euro)en bieden in hun land lokaal opererende klanten it-diensten als infrastructuurbeheer en software-ontwikkeling aan. Of het nieuwe fusiebedrijf Iquip/G&D verder zal gaan onder de naam Sogeti of onder de in Nederland bekendere naam Iquip is nog niet bekend.
 
 
Iquip en G&D zijn beide oudgedienden in de Nederlandse it-wereld.
Iquip komt voort uit Interprogram (IP) dat in 1972 werd opgericht door R. Simoons, C.A. de Bruin en Beleggingsmaatschappij Van der Kieft. Vier jaar later kocht automatiseerder Volmac dit bedrijf.
G&D (Gimbrére & Dohmen) werd in 1970 opgericht. In juni 1983 kocht Volmac ook dit bedrijf. In 1992, na de fusie tussen Cap Gemini en Volmac, bleven beide bedrijven aparte werkmaatschappijen. In 1998 veranderde IP zijn naam in Iquip Informatica.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.