It-beslissers positief over 2006

Dienstensector gaat moeilijk jaar in

Ondanks positievere verwachtingen voor 2006, zullen Europese bedrijven in het nieuwe jaar minder nieuwe it-bestedingen doen dan in 2005. Het wordt echter een goed nieuw jaar voor VoIP, virtualisatie, IPv6, Lamp en Ajax.

It-beslissers zijn positiever geworden dan een jaar geleden. Dacht vorig jaar slechts 43 procent dat 2005 een goed tot bijzonder goed jaar zou worden, nu is maar liefst 57 procent positief gestemd over het komend jaar. Desondanks zal de groei in it-bestedingen in 2006 volgens onderzoeksbureau Forrester Research afvlakken (1,6 procent in plaats van 2,9 procent in 2005). Dat voorspelt Forrester op basis van een onderzoek onder 506 Europese bedrijven.

Drijvende kracht

Goed nieuws is er ook. Het nieuwe jaar brengt volgens consultant Elliott Roper van de OTR-Group een aantal technologie-vernieuwingen. Consumenten zijn daarachter de grootste drijvende kracht. Niet alleen omdat pc-fabrikanten zich meer op de huiskamer zullen richten, maar ook vanwege de groeiende populariteit van VoIP en ip-tv. Die leidt in 2006 zelfs tot de doorbraak van IPv6. Deze langverwachte nieuwe ip-versie biedt goede ondersteuning voor het verzenden van video via p2p. Bovendien garandeert dit protocol een goede quality of service, vanwege de variabel in te stellen fout-tolerantie. Voor open source systeem Lamp (Linux + Apache + MySQL + PHP/ Perl/Python) en webontwikkeltechniek Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) voorspelt Elliot Roper een gouden jaar: “Lamp en Ajax komen dit jaar langszij bij grote jongens als Weblogic van IBM en .Net van Microsoft.” Ook hier is de consument aanjager van de ontwikkeling, vanwege de populariteit van webshops en bijbehorende geautomatiseerde betalingssystemen.

Zware tijden

Volgens onderzoeksmanager Peter Vermeulen van IDC gaat de toepassing van rfid en machine-to-machine computing in 2006 ‘sterk groeien’. Verder voorspelt hij dat virtualisatie ‘op steeds bredere schaal zal worden ingezet’, vooral op het gebied van opslag. Via deze techniek worden de beschikbare hardwarebronnen in een netwerk beter benut. Netwerkgebruikers krijgen bijvoorbeeld meer opslagruimte, doordat hun gegevens worden weggeschreven naar wisselende plekken in het netwerk, zonder dat ze daar iets van merken. Daarnaast zullen steeds meer diensten in 2006 volgens Vermeulen vanaf het netwerk gedraaid worden. Door de complexiteit van deze Service Oriented Architectures zal volgens hem echter ‘menig soa-project tot stilstand komen of zelfs volledig mislukken’.

Over de dienstensector is Forrester somber. Maar liefst 64 procent van hun klanten ziet het terugdringen van hun diensten-bestedingen als belangrijk tot zeer belangrijk. Als gevolg daarvan zullen dienstenaanbieders gedwongen worden hun prijzen te verlagen en meer flexibele contracten te bieden, zo voorspelt de marktonderzoeker.

Vermeulen van IDC voorspelt eveneens donkere tijden voor de dienstensector in Nederland: “In 2006 wordt duidelijk welke beperkte groep leveranciers zich succesvol kan handhaven en wie niet.” De overblijvers zullen zich volgens Vermeulen moeten specialiseren, waarbij ze niet zullen ontkomen aan overnames, ‘als prooi of jager’.

Software en onderhoud

Europese bedrijven richten hun aandacht in 2006 volgens Forrester op beveiliging, het versterken van bestaande infrastructuur, en het verbeteren van de it-efficiëntie. Er wordt meer geïnvesteerd in software en onderhoud, en minder in hardware en diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-13T00:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.