Communicatie & telecom

Nieuwe communicatiemiddelen duiken op

Veel ethernetnetwerken kunnen de versnelling naar Gigabit-technologie niet aan. Dat remt de modernisering van communicatievoorzieningen. Het besef dringt door dat internet door zijnalom tegenwoordigheid een hogere betrouwbaarheid heeft dan de ict-voorzieningen bij de bedrijven zelf. Er is daarom een groeiende belangstelling voor diensten als hosted mail en kalenderfunctionaliteit.

Wat is het?

De tijd dat voor communicatie een apart telefonienet nodig was, ligt zo goed als achter ons. Een groot aantal organisaties heeft de integratie van spraak als applicatie in het datanetwerk voltooid. Nu dit gerealiseerd is, is het tijd om de vruchten van deze integratie te plukken. In de nieuwe infrastructuur liggen tal van communicatiemogelijkheden voor het oprapen die de productiviteit van medewerkers aanzienlijk kunnen verhogen. Naast de traditionele hoorn en elektronische berichten komen nu nieuwe middelen als chatten en videogesprekken en mengvormen als voicemail-berichten die als e-mail in de inbox opduiken. Organisaties zullen het komende jaar druk bezig zijn om deze nieuwe communicatiemiddelen op te zetten en te ondersteunen.

Trends

  • De desktop en andere ict-voorzieningen voor gebruikers staan aan de vooravond van een grote metamorfose. Mobiliteit wordt steeds beter ondersteund, waardoor de investering in een verhoging van de beschikbaarheid van werknemers sneller is terugverdiend. Daarnaast zijn informatiewerkers beter toegerust op hun taken als verschillende informatiedragers als telefoon, e-mail en instant messaging vanuit één bronsysteem gevoed worden. Naast een grotere kans op productiviteitsverbetering is de beveiliging van één bronsysteem ook beter te regelen.
  • Ondanks een uitdijende groep koplopers zijn er nog steeds veel organisaties die hun netwerkinfrastructuur, servers en applicaties flink moeten moderniseren, voordat zij hun communicatievoorzieningen kunnen moderniseren. Zo is in veel organisaties de netwerkbekabeling niet meer van deze de tijd. Veel ethernet-netwerken kunnen de versnelling naar Gigabit-technologie niet aan.Dat geldt voor computerzalen maar ook voor de kabels die desktops ontsluiten. Koperen ethernet-bekabeling ondersteunt Gigabit ethernet steeds vaker, zodat een overstap naar glasvezel tot uitzonderingen beperkt kan worden.
  • Het netwerk krijgt meer functionaliteit aan boord. Het aloude adagium van Sun 'het netwerk is de computer' wordt steeds meer realiteit. Als voorbeeld hiervoor dienen de quarantainenetwerken die ervoor zorgen dat alleen pc's die aan alle (beveiligings)voorwaarden voldoen toegang krijgen tot het netwerk. Ook allerlei cachingtechnieken en proxies die nu vooral gebruikt worden in de isp-wereld zorgen er straks voor dat informatie op remote locaties snel voorhanden is.

Oplossingen

  • Microsoft en IBM hebben hun populaire e-mailsystemen Exchange en Lotus Notes aangepast om e-mail met instant-messaging en VoIP-voorzieningen tot één geheel te kunnen integreren. De implementatie van de nieuwe versies van deze systemen brengt deze integratie in één keer in beeld. Naast technische veranderingen zullen werknemers ook met een andere manier van werken te maken krijgen. Het bijspijkeren van kennis moet daarbij niet over het hoofd gezien worden.
  • De revival van het asp-concept zal er voor zorgen dat de communicatievoorzieningen van menige organisatie buiten de deur komen te liggen. Deels is dit een aanbodskwestie. Steeds meer telecomaanbieders en isp's leveren naast vpn-verbindingen het verhuren van een VoIP-systeem als een aanvullende dienst. Maar ook aan de vraagkant is er veel beweging, omdat afnemers beseffen dat hun bestaande voorzieningen ook feilbaar zijn. Hele bedrijven stappen over op hosted mail en kalenderfunctionaliteit, omdat de voorzieningen goed genoeg en de beheerkosten aanzienlijk lager zijn. Het besef dringt door dat internet door zijn alomtegenwoordigheid een hogere betrouwbaarheid heeft dan de ict-voorzieningen bij de bedrijven zelf. Eigen mailservers liggen er namelijk nog wel eens uit.
  • Telecomaanbieders zullen de komende jaren vaste en mobiele communicatie steeds verder integreren, waarbij de mobiele telefoon het zal winnen van zijn bekabelde soortgenoot. Alle mobiele telefonieaanbieders hebben voor de consumentenmarkt inmiddels een abonnement dat het thuis mobiel bellen goedkoper maakt. Ook bedrijven zullen straks van dit soort aanbiedingen profiteren. Het is een voorbode van een totale integratie van vast en mobiel, waarbij de mobiele telefoon direct vanuit het VoIP-systeem gevoed en aangestuurd wordt. Voordat het zover is, zijn we al snel een paar jaar verder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-14T13:40:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.