Lotusphere 2011

Lotus-evangelisten vermaken zich in klassieke bar

Dit artikel delen:

De softwareconferentie Lotusphere in Orlando is dit jaar door meer Nederlanders bezocht dan een jaar eerder. Dat was ook te merken tijdens de jaarlijkse ‘Lotusphere Dutch Drink’ dat in een loungebar in Disney World werd georganiseerd. In 2009 waren er veertig Nederlandse deelnemers, nu zijn het er rond de honderd. De delegatie bestaat veelal uit trouwe eindgebruikers en IBM business partners.

Lotusphere 2011 wordt gehouden in de Dolphin en Swan-hotels, die recht tegenover elkaar staan in Orlando. De hotels doen hun naam eer aan. Op het Dolphin-hotel staat een fors beeld van een grote vette vis. Op het Swan-hotel staat een groot beeld van een zwaan. En in het tussen gelegen meertje kun je in een zwanenboot peddelen.

De jaarlijkse borrel wordt iets verder op gehouden, in het Boardwalk Inn Hotel. Dit is een soort strandhotel uit de late periode van de negentiende eeuw. De inrichting is klassiek. Over een krakerige houten vloer is het kort lopen naar de Bellevue Lounge Bar. De eerste impressie is goed. Het is er gezellig, op zijn Amerikaans gezegd een ‘cozy bar'.

De drinkgelegenheid is ingericht met houten zitbanken met kleurige zitkussens. Er liggen chique tapijten met daaromheen palmplanten. Tegen de muren staan boekenkasten met allerlei rariteiten, zoals oude boeken. Aan de muur hangen schilderijen met voorstellingen van het 19-eeuws Noord-Amerika.

IBM Quickr

In de bar is het druk. IBM'ers, resellers en ict-managers en systeembeheerders praten met elkaar onder genot van veelal bier. Er is Budweiser, Samuel Adams en één van de oudste biermerken uit Noord-Amerika, genaamd Yuengling.

Gastheer van de Lotusphere Dutch Drink is Ron Boevink, die eind 2010 bij IBM is teruggekeerd als Lotus brand leader bij de IBM Software Group Benelux. Boevink heeft jaren ervaring met Lotus brand manager en sales manager. Hij werkt nauw samen met marketeer Marnix Kemme, die werkte eerder bij diverse ict-dienstverleners en was voorzitter van de Stichting Nederlandse User Group (SNUG) voor IBM Software en voorzitter van de Lotus User Group (LUG). In een speech belooft Boevink dat zijn team in 2011 ‘flink gaat knallen'.

Boevink krijgt applaus van de aanwezigen, veelal echte ‘Lotus-evangelisten' die al jaren klant zijn. Een daarvan is Rob Buurman, system administrator bij Asics Europe. Een van de interessante onderwerpen volgens Buurman is de IOnet archiveringsoplossing voor Notes Mail, applicaties en IBM Quickr. Het betreft volgens hem een oplossing voor verschillende taken, zoals e-mail en het archiveren van Notes databases. Domino kan dit op zichzelf doen, maar IONet biedt het aan voor een goede prijs, aldus Buurman.  

Jaap Boer, manager groupware & communication bij Leaseplan, is een van de oudste Lotus Notes-gebruikers. Sinds 1995 is hij klant. Boer zegt dat de focus nu ligt op de uitrol voor Lotus Connections, een platform voor sociale software. ‘Wij zijn altijd al een early adopter van Notes geweest.'

Yuengling

De sfeer zit er goed in als een flinke kar met etenswaren wordt binnengebracht. Er is keuze aan kip in scherpe tomatensaus, pizza, vlees, groenten, waaronder  augurken. De borden worden snel en vol opgeschept. De twee Lotus-klanten die de scherpe kip eten lusten wel een biertje. 'Hey bartender, one Yuengling and one Budweiser please!'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

One Quickr or one Flickr:-)

Komkommertijd?
De zwaan en de dolfijn zijn nu echt niet de nieuwsfeiten waar we op zitten te wachten lijkt me.

Anders wellicht ook leuk te vermelden overigens dat dit hotel bijv. 5 zwembaden heeft, een karaoke bar, meerder restaurants enz enz

Wellicht interessanter om ook eens op 5-9 juni daar te gaan kijken; dan heeft IBM er ook een heel interessante conferenti.

Inderdaad komkommertijd,

Terwijl de "Lotus evangelisten" al jaren (met elkaar?) bezig zijn, hebben vrijwel alle grote ondernemingen in Nederland de stap gezet om Lotus uit te faseren, dan wel uitgefaseerd.

Ik zou de titel veranderen in "Lotus reunisten vermaken zich over de oude tijden"

volgende week verlag de vliegtuigtrip naar orlando?

wat heeft dit met ict te maken???

Wat ontzettend kinderachtig deze reacties. Volgens mij zegt dat meer over jullie dan over IBM of een artikel dat over een social event gaat.Ik denk dat het artikel precies de sprijker op de kop slaat; de evangelisten praten met degene die reeds bekeerd zijn, overtuigen elkaar van de (absolute) waarheid van hun geloof.

Zonder een oordeel te geven over het product, laat dit precies zien wat het probleem is.

Ik vind het bijzonder dat een link plaatsen naar de Ionet Archive Solution niet is toegestaan, terwijl niet goed onderbouwde meningen en onterechte negativiteit wel geplaatst wordt, jammer.

@Gast

Met name de (overigens correcte) beschrijving van het hotel en omgeving heeft in mijn ogen beperkte toegevoegde waarde voor een ICT blad. Ik kan zo 2 pagina's vol schrijven over het hotel en z'n omgeving (ben meerdere keren op de IBM RSDC geweest aldaar), maar dan wordt het meer een zoover-pagina

De beschrijving van het hotel en de setting van de bijeenkomst van wat Lotus Evangelisten genoemd wordt laat ik voor rekening van de redacteur. De conclusie die sommige in hun reactie weergeven dat het een oude jongens krentenbrood verhaal van gelijkgestemde is, is klinkklare onzin. Juist deze groep van gebruikers die de producten uit de Lotus lijn al jaren gebruiken zijn juist zeer kritisch mbt het aanspreken van de leverancier tav zakendie verbeterd of aangepast dienen te worden.Daarnaast worden er opmerkingen gemaakt dat 'veel' grote bedrijven zich afkeren van Lotus/IBM. Mijn ervaring is dat dit veelal om totaal andere redenen gaat dan dat bepaalde produkten niet zouden voldoen. De organisatie waarvoor ik werk gebruikt al 16 jaar met volle tevredenheid de Lotus produkten. Niettemin hebben wij al een aantal keren een business case opgesteld om te toetsen of zaken , al dan niet met Lotus, beter, sneller en goedkoper kunnen. Deze business case toont keer op keer aan dat wij als bedrijf geen rechtvaardiging kunnen vinden in een volledige migratie naar welk ander platform dan ook. Uiteraard toetsen wij de uitkomsten aan publicaties door de Gartners, IDC en Forresters onder ons. Iedere andere oplossing naast de kosten voor migratie, kennen een veel hogere operationele kostenpatroon aan licenties, hardware-footprint en ondersteunende software componenenten.
Een email migratie sec, zou nog te doen zijn maar dan heb je een ander email platform dat niet significant meer of betere functionaliteit bied dan Lotus. En dan heb ik het nog niet over de paar duizend applicaties die wij wereldwijd in gebruik hebben ter ondersteuning van onze primaire business processen. En twee omgevingen in de lucht houden voor zeker een fors aantal jaren is dus financieel geen optie. Ik nodig een ieder uit mij aan te tonen dat, gegeven onze situatie, een migratie naar welk ander platform dan ook beter, sneller, goedkoper en meer functionaliteit bied dan onze huidige IBM/Lotus oplossing.

@Jaap,

Erg leuk dat je je handschoen in de ring werpt :-) Maar zonder aan te geven om welke werkgever/organisatie het gaat, is het wat lastig inhoudelijk te reageren. Je zult daar dus eerst wat duidelijkheid over mogen verschaffen.

Net zo min als het valt vast te stellen of een BMW of een Mercedes een betere auto is, geldt dat ook voor software producten. Het is een kwestie van hoe het bedrijf vindt dat het product in de (IT) stratgie van het bedrijf past.

De, door jouw geclaimde, laagste operationele kosten van het Lotus platform is een aspect, maar zeker niet het enige aspect, en blijkbaar voor de beslissers van de "uitfaseerders" niet het doorslaggevende.

Een bewering dat de NL ITC managers niet kosten bewust zijn, blijkt uit recentelijk onderzoek niet juist, ze behoren tot de meest kostenbewuste ICT managers in de wereld (ga maar eens googlen).

Zoals algemeen bekend hebben een diverse beursgenoteerde Nederlandse Lotus gebruikers besloten het Lotus platform uit te faseren (meest recent Ahold), en een ander platform te gaan gebruiken. Blijkbaar hebben de evangelisten van Lotus deze bedrijven niet kunnen overtuigen het Lotus platform te blijven gebruiken.

Omgekeerd zijn er niet (of nauwelijks) grote Nederlandse bedrijven die hun huidige platform uitfaseren ten voordele van Lotus, dus daar hebben de evangelisten (nog) niet veel bereikt.

Ergo de evangelisten zijn succesvol met hun goede boodschappen bij de eigen kerkleden, die (blijkens het artikel) vaak al langere tijd lid zijn van de kerk.

Het na vele jaren terug halen van de voormalige Lotus sales manager (overigens al per 1 sept 2010 en niet "aan het einde van 2010") samen met de oude klanten heeft voor mij erg veel weg van een reunië.

En die was heel gezellig volgens het artikel :-)

@mic De reden om lotus uit te faseren is meestal gebasseerd op emotie en zelden of noiit op rationele feiten. Bij veel van de bedrijven die jij noemt zijn de IT kosten aanzienlijk gestegen. Je kan me op mijn woord geloven dat de uitfasering bij Ahold (net als bij Philips) om een veel te duur project uitdraaid en dat het ze niet gaat lukken om applicaties betaalbaar te migreren.

Microsoft doet nog wel eens geloven dat ze dat kunnen en dat sharepoint alles kan. Maar als puntje bij paaltje komt dan blijkt sharepoint een drama! Alles, maar dan ook alles moet je nog ontwikkelen. bijna niets kan het product out of the box.

Je moet mij ook even uitleggen hoe een IT manager aan zijn leiding kan rechtvaardigen dat hij miljoenen uitgeeft om van het ene mail platform naar het andere te gaan....en vervolgens geen extra functionaliteit te hebben, wel meer servers en beheerders.

En die nederlandse IT manager waarover wordt gesproken....die staat inmiddels wereldwijd bekend als een van de slechtste managers. Ze zijn trots op het feit dat ze geen enkele inhoudelijke kennis hebben.

tsja......en wie gelooft Microsoft tegenwoordig nog. Die stapelen de ene leugen op de andere. Het is slechts een kwestie van tijd tot dat dat gaat doordringen. En gelukkig worden steeds meer nederlandse bedrijven overgenomen door internationale organisaties. Hierdoor zie ik weer heel maat exchange naar domino migraties in nederland. Ik tel er voor dit jaar zowiezo al zo'n 50.000 in nederland

voor diegene die daarin geintersseerd zijn mijn is Jaap Boer en werk bij LeasePlan, met 32 vestigingen wereldwijd en +/- 6200 gebruikers beheren wij 1,2 millioen voertuigen, ben bereid me te laten overtuigen dat beter, sneller en goedkoper kan!

@Mic als mijn reactie goed gelezen had zou je gezien hebben wie mijn werkgever is. En ik gooi de handschoen niet in de ring, maar hem juist op. Reageren is leuk maar wel even goed lezen!!

@Jaap,
dank voor je reacties, met opzet hen ik gesproken over een handschoen in de ring, en niet over een handdoek in de ring. Ik heb dus geenzins aangegeven dat jij het bijltje er bij neerlegt. Eerder aangegeven dat jij mensen uitnodigde in te gaan op de uitdaging, toch?

Wat betreft je werkgever, er zijn wel meer mensen met de naam Jaap die werken bij een langdurige Notes gebruiker, bv bij IBM zelf. In plaats van op voorhand een verkeerde conclusie maken, dacht ik, je kan het beter vragen om bekend te maken welk bedrijf het betreft.

Ik ben benieuwd wie jouw/jullie gaat benaderen :)

@gast

Jouw suggestie dat Nederlandse IT managers door gebrek aan inhoudelijke kennis niet zo slimme beslissingen nemen, laat ik graag voor jouw rekening. Je suggestie getuigt eerder van arrogantie en gebrek aan inlevingsvermogen, en dat helpt niet echt bij het overtuigen van mensen.

Het is goed te horen dat er Nederlandse bedrijven zijn die, nadat ze zijn overgenomen door een buitenlandse organisatie, van Exchange naar Domino migreren (hoe zit dat met Sharepoint naar Domino). Ik kan me zo voorstellen dat dit plaats vindt wegens de standaardisatie van platformen als onderdeel van de IT strategie. Je kan je afvragen of dat het succes is van de Nederlandse Lotus evangelisten. Bij de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven lig de beslissing over de IT strategie in ieder geval in Nederland, blijkbaar zijn de evangelisten van de Lotus concurrenten daar succesvol.

Eigenlijk bevestig je mijn observatie, want wat je suggereert is dat de Lotus producten beter zijn, maar dat desondanks dat, de Nederlandse evangelisten van de concurrentie meer succes hebben bij de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Ik zou niet weten waarom de evangelisten van Lotus slechter zouden zijn die van de concurrenten, dus, de conclusie moet zijn dat de Lotus evangelisten niet met praten met de mensen die te “bekeren” zijn, maar vooral met de reeds bekeerde, en dat is blijkens het artikel een gezellige groep.

Het algemeen bekende feit dat het (te) kostbaar is om de Domino applicaties te migreren naar een ander platform, is een mooi voorbeeld van vendor-lock-in (prima strategie overigens). Echter daar zal er vroeg of laat wel een oplossing voor worden gevonden. Het argument dat dat tot nu toe niet gelukt is, is geen garantie dat het in de toekomst ook zo blijft.

De opmerking dat Microsoft leugen op leugen stapelt, kan ik niet beoordelen (wederom blijft dat voor jouw rekening). Wel dat de argumenten van de concurentie van Lotus in vruchtbare bodem vallen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-02T14:15:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.