2018: Terugblik 50-jarig jubileum Computable

Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman reikt de Gouden Computable Award uit aan Jan Baan.

Een feestelijke borrel, terugblikken in 50 jaar Computable-geschiedenis en Jan Baan die de Gouden Computable Award in de wacht sleept. Het jaar 2018 stond voor Computable in het teken van het 50-jarig bestaan van de vaktitel. In dit artikel blikken we terug op de feestelijke activiteiten rondom dat gouden jubileum.

Op de website en in ons magazine maar vooral tijdens de vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo op 31 oktober en 1 november 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht stond Computable uitgebreid stil bij het 50-jarige jubileum. Tijdens een middagprogramma met inhoudelijke bijdragen van computerhistoricus Gerard Alberts en een vooruitblik van tech-enthousiasteling Vincent Everts hief de redactie samen met lezers, geïnteresseerden, relaties en oud-medewerkers het glas op het gouden jubileum. Ook werd een jubileum-puzzel uitgedeeld.

Ict-ondernemer en entrepeneur Jan Baan ontving op voordracht van Computable lezers de Gouden Computable Award. Een speciale prijs voor een Nederlandse persoon, ontwikkeling of technologie die in de afgelopen vijftig jaar een grote stempel heeft gedrukt op de ict-sector.

Interview met Jan Baan, winnaar van De Gouden Computable Award

1968, Computable jaargang 1 nummer 1

Op 21 september 1968 valt de eerste editie van het vakblad Computable bij lezers op de mat. In Computable jaargang 1, nummer 1 gaat het hoofdartikel over de befaamde Efficiencybeurs in de RAI Amsterdam. Op deze beurs, bedoeld voor het tentoonstellen 'van kantoormachines, kantoormeubelen, kantooruitrusting en reproduktiemateriaal', rukt de automatisering van de administratieverwerking op en wordt computerapparatuur op een steeds grotere schaal geëtaleerd. De Efficiencybeurs speelde nog tot in de jaren '90 een belangrijke rol als computerbeurs voor de ic-sector.

In het artikel Flashback 1968: Computable, hoe het begon blikken we terug op het eerste nummer.

Felicitatie Knops, Quantum-expositie

Staatssecretaris Raymond Knops feliciteerde Computable in een videoboodschap met het jubileum (zie video). De video werd ook vertoond tijdens de Computable Awards 2018, waar natuurlijk naast de talloze prijswinaars ook het 50-jarig bestaan werd gememoreerd.

Op de beursvloer kwam Cor van der Struijf, IBM Quantum Computing Ambassador tekst en uitleg geven over hoe quantum computing werkt. Dat gebeurde in een historische decor van advertenties in Computable van vroegere rekenmonsters van hardwaremerken als: Olivetti, Unidata, Ericsson, Sperry, IBM en Sun Microsystems.


Staatssecretaris Knops feliciteert Computable

Flashback

Computable blikte in 2018, het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan ook terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. In de rubriek Flashback selecteerde de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die een link hebben met het heden. Een greep uit de Computable Flashback-serie:

De beginjaren van Computable Online – artikel over de website van Computable in de beginjaren van de opkomst van internet.

Bekijk hier hoe de Netscape-website van Computable er in 1996 uitzag.

Lees ook:

1969: Stoute computers en tapes
1972: Weinig animo voor ict-opleiding
1978: kunnen robots zorgkosten drukken?
1982: 'Jaar van de chip' en robot vervangt politicus
1998: Ict-ambities kabinet al 20 jaar hetzelfde
2006: Wildwest terug op ict-arbeidsmarkt
2007: kritiek op eerste iPhone

NEXT

Beste wensen voor 2019

De redactie bedankt alle deelnemers aan de jubileumactiviteiten voor hun bijdrage en wenst iedereen een gezond en succesvol 2019.

Computable richtte in het jubileumjaar ook haar blik op de toekomst. Het kondigde op zijn vijftigste verjaardag een nieuw platform aan: Computable NEXT.

Dit platform geeft een inkijkje in de wereld van Nederlandse tech-startups. Met het platform wil Computable de verbindende schakel zijn tussen deze jonge ondernemingen en de gevestigde ict-orde in de Nederlandse markt, zodat ze gezamenlijk innovatie verder kunnen stimuleren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-31T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.