Netwerkrecord verdubbeld

Dit artikel delen:

Onderzoekers van het Amsterdamse rekencentrum Sara zetten begin december de inhoud van een kleine harde schijf in een seconde over van Amsterdam naar Amerika. Het is meer dan een verdubbeling van de limiet die begin dit jaar werd bereikt.

Het nieuwe record van 17 Gbps dat tussen Amsterdam en de Californische stad San Diego gerealiseerd werd, was te danken aan het samenbinden van twee 10 Gigabit Ethernet-verbindingen van Surfnet. Begin dit jaar werd over een lange afstand nog een datasnelheid van 7,5 Gbps gerealiseerd. "Dit samenvoegen van verbindingen is een gangbare methode die nu ook al snelheden tot 60 Gbps over langere afstanden mogelijk maakt. De computers en applicaties die dit razendsnelle verkeer moeten voeden en afhandelen zijn nog steeds de voornaamste flessenhals. Zodra daar vernieuwing komt is er een nieuw record", voorspelt Rob de Ruig van Global Crossing, die bij de proef betrokken was.
De snelle verbinding werd gebruikt om via een video conferencing applicatie live beelden te laten zien uit Nederland op een uit 55 beeldschermen opgebouwde muur. Afgezien van dit scherm moest er ook een speciaal apparaat gebouwd worden om de informatie snel genoeg te kunnen verwerken. De verbindingen zelf bestond uit twee tweede laags 10 gigabit ethernet-connecties die Surfnet al langere tijd afneemt bij Global Crossing. Voor deze gelegenheid had het telecomconcern wel het aantal hubs tussen de twee steden teruggebracht tot twee. Normaliter liggen er tien obstakels in een netwerkverbinding tussen Europa en Amerika.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-16T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.