Modemfabrikanten begraven strijdbijl

De strijd om een standaard voor modems met een snelheid van 56 kilobit per seconde is na ruim een jaar ten einde. Tijdens een bijeenkomst van de International Telecommunications Union (ITU) stelde Lucent Technologies een compromis voor, waarop tegenstrever 3Com ook water bij de wijn deed. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat de ITU volgende maand een officiële standaard goedkeurt.

Alle betrokken fabrikanten hebben reeds gratis software-upgrades naar de nieuwe techniek beloofd. Bob Ingols, woordvoerder voor 3Com, meent dat dit een kostbare belofte wordt voor Lucent en Rockwell. "Hun modems zijn pas sinds kort uitgerust met mogelijkheden voor software-opwaardering. Sommige K56flex-modems hebben dus nieuwe chips nodig." Daarnaast verwachten analisten nieuwe vijandigheden rondom het breedbandige Digital Subscriber Line (DSL). Zo heeft 3Com aangekondigd begin volgend jaar al met kabelmodems op de markt te komen. Rockwell heeft echter samen met Nortel een eigen kabelmodem-techniek ontwikkeld, genaamd Consumer DSL (CDSL), waarvan de eerste producten al het daglicht hebben gezien.

Samensmelting

Het nu geformuleerde compromis voor analoge 56K-modems draagt de naam V.PCM (Pulse Code Modulation) en is een samensmelting van de concurrerende technieken K56flex van Lucent en x2 van 3Com. Dit laatstgenoemde bedrijf gaf vorige week al toe dat de onzekerheid over een standaard de verkoop van 56K-modems heeft vertraagd en dat dit een negatieve invloed had op de winsten van de betrokken modemfabrikanten.
De onenigheid begon in december 1996 toen Lucent Technologies en Rockwell International gingen samenwerken om hun K56flex-technologie te positioneren tegenover de x2-architectuur van modemgigant US Robotics. Dit bedrijf is eerder dit jaar opgekocht door 3Com. Sindsdien hebben beide partijen elkaar met alle middelen bestreden, waaronder ook een rechtszaak van Rockwell tegen Bay Networks voor het ondersteunen van beide alternatieven. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.