Einde aan stormachtige groei netwerkmarkt

Matige cijfers 3Com, Ascend, Newbridge en Cabletron

Cabletrons beurswaarde zakte vorige week met bijna een derde van de waarde nadat het management waarschuwde voor tegenvallende winstcijfers. Het is voor de tweede keer dit jaar dat de onderneming de winstverwachting terug schroeft. De netwerkmarkt lijkt even op adem te moeten komen na jaren van stormachtige groei.

Dit jaar hebben zowel 3Com, Newbridge, Ascend als Cabletron gewaarschuwd dat hun winsten zullen tegenvallen. Cabletron lijkt de meeste schade opgelopen te hebben. Wat de exacte oorzaak van de jongste problemen is, kan of wil het bedrijf niet aangeven. In juni dit jaar noemde de netwerkleverancier de trage levering van bepaalde componenten als reden.
De problemen bij de andere hoogvlieger, 3Com, zijn gerelateerd aan de overname van modembouwer US Robotics. Voor het op 30 november eindigende kwartaal heeft 3Com naar verwachting 1,2 miljard dollar omgezet - ongeveer 400 miljoen dollar minder dan waar op was gerekend.

Geen groei in Azië

3Com ondervindt mogelijk ook hinder van de crisis in de Aziatische afzetmarkten, juist nu het bedrijf zijn zinnen heeft gezet op dat gebied. Deze week maakte topman Eric Benhamou bekend dat de groei in Azië is teruggevallen van 50 procent naar nul. Het bedrijf haalt 12 procent van zijn omzet uit deze regio. Omdat 3Com grotere belangen in Azië heeft dan zijn naaste belagers, ondervindt het ook een grotere hinder van de daar ontstane economische crisis. Toch zal het netwerkbedrijf doorgaan met zijn expansie in de regio. De opening van een grote fabriek in Singapore, gepland voor januari volgend jaar, gaat gewoon door.

Keerzijde

Aan de crisis zit ook een goede keerzijde: als gevolg van de val van de regionale munten ten opzichte van de dollar kan 3Com nu goedkoper produceren. Terwijl 3Com problemen aan de onderkant van de markt ondervindt, gaat men aan de bovenkant in de aanval met de introductie van de Superstack II, een product voor Internet-aanbieders. 3Coms Superstack II is met een prijs van 350 dollar per poort goedkoper dan het product van concurrent Livingston. Vorig jaar betaalde men nog gemiddeld 539 dollar per poort. 3Com doet het in de remote access-markt goed. Volgens de Amerikaanse marktonderzoeker Dell'Oro Group is 3Coms omzet in remote access-apparatuur gegroeid met 21 procent. Ascend verloor 22 procent omzet, Livingston raakte 13 procent omzet kwijt, terwijl Cisco met 18 procent groeide.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-12T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.