Bèta Windows NT richt zich op routermarkt

De komende versie 5.0 van Windows NT, verwacht in de eerste helft van het volgend jaar, zal een groot aantal wan- en lan-routingfuncties herbergen. De techniek, afkomstig van Bay Networks, wordt onder de codenaam 'steal head' ontwikkeld, aldus Enzo Schiano, product manager van de Windows NT-group.

De softwarerouter in Windows NT wordt door een groot aantal (financiële) analisten als een potentiële dreiging gezien voor Cisco, 's werelds grootste routerleverancier. "Dit is Cisco's ergste nachtmerrie", zegt Peter Andrew, een analist van A.G. Edwards & Son. "Als ze ergens bang voor zijn dan is het wel een bedrijf als Microsoft, dat met een heel goede softwarerouter komt."
Het nieuws lekte maandag 9 december uit en veroorzaakte op Wall Street direct grote onrust. Beleggers in Cisco dumpten massaal hun aandelen en de koers was de woensdag daarop met 8 procent gedaald (nadien heeft de koers zich overigens weer hersteld). Microsoft heeft, indien het écht met goede routersoftware komt, een instant hit in handen, zo redeneert men. Bezitters van Windows NT zullen dan de gratis softwarerouter gebruiken om bijvoorbeeld hun lokale netwerk aan het Internet te koppelen in plaats van een speciale Cisco-router aan te schaffen.
Het verkopen van routers aan kleine bedrijven is een profijtelijke business. Volgens marktonderzoeker Yankee Group zal in dit marktsegment dit jaar voor 2,7 miljard dollar omgezet worden. De Yankee Group verwacht voor de komende twee jaar een jaarlijkse groei van 24 procent.

Bay Networks

De 'steal head'-routertechnologie is afkomstig van Bay Networks. Dit bedrijf heeft, aldus industrie-waarnemers, de code gratis weggegeven aan Microsoft. Er zou door Microsoft ook met andere routerfabrikanten, ondermeer Cisco, gesproken zijn, maar deze waren niet geïnteresseerd in het vrijgeven van hun technologie. Bay Networks hoopt waarschijnlijk met deze actie grotere naamsbekendheid op te bouwen.
Cisco ziet een softwarerouter in de komende Windows NT 5.0 niet als een bedreiging, maar als uitbreiding van de markt. De markt voor netwerken en routers zal er alleen sneller door groeien en daarmee ook Cisco. "Bovendien", zo zegt Roy van Aalst, general manager Cisco Benelux, "gaat het erom welke 'added value' en features (firewalls bijvoorbeeld) Microsoft kan leveren. Het zal niet zo zijn dat wanneer opeens een router 'gratis' met Windows NT meekomt, die ook meteen de markt verovert. Er zijn al jaren softwarerouters op de markt. Ook Novell heeft er onlangs een in de nieuwste versie van het netwerkbesturingssysteem ingebouwd: het is de weg waarheen de industrie gaat. Eén ding is daarmee wel duidelijk. De router is nog lang niet dood, iets wat men met de komst van atm bijvoorbeeld wel voorspelde."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-13T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.