ICT Keur scheidt per 1 januari kaf van het koren

'Cowboytijd is voorbij'

Per 1 januari 2002 treedt een nieuw keurmerk voor ict-installateurs in werking, de ICT Keur. Dit markeert het eind van het cowboytijdperk in de branche, meent H. Loohuis van het gelijknamige telecommunicatiebedrijf uit Fleringen.

De nieuwe certificering onderscheidt de disciplines bekabeling/infrastructuur, netwerken en werkplekautomatisering. De laatste is pas eind volgend jaar klaar. Een installateur wordt beoordeeld op de deelterreinen advies en ontwerp, installatie, en onderhoud en beheer.
Een bedrijf mag pas het keurmerk voeren nadat een onafhankelijke instelling vakkennis en bedrijfsprocessen heeft getoetst. De Citogroep, bekend van de testen die ze op scholen afneemt, beoordeelt de vakkennis. De bedrijfsprocessen zijn onderhevig aan een keuring verwant aan de ISO-audits. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met Bureau Veritas Quality International, Lloyds Register Quality Assurance, Kiwa en Telefication. Zij controleren of de bedrijfsprocessen ingesteld zijn op het ontwerpen, installeren, opleveren en beheren van ict-installaties en toepassingen.
De ICT Keur is een initiatief van Uneto, de Nederlandse branchevereniging van elektrotechnische ondernemers. Eerder al had Uneto de titel 'Erkend Uneto ict-installateur' in het leven geroepen, die gewoon blijft bestaan. De Retel 1988 (Regeling Telematica) verdwijnt wel.
Op Europees niveau heeft de Etsa (European Telecommunication Services Association) al eerder het kwaliteitssysteem Qualif'Com ingevoerd. De Uneto heeft met deze organisatie wederzijdse erkenning afgesproken.

Borging

De Retel gaf te weinig inzicht in de kennis en ervaring van een onderneming. "Je hoefde bijvoorbeeld alleen maar op te geven welke opleidingen je personeel heeft afgerond. Dat zegt verder niks over de kwaliteit", stelt Loohuis. K. Vermeulen, voorzitter van de Uneto ict-sectie, valt hem bij. "De opdrachtgevers willen een waarborg dat een bedrijf inderdaad beschikt over de kennis en ervaring die nodig is om een klus met succes te klaren. Dat is alleen te bereiken door die te laten toetsen door een onafhankelijk instituut."
De interesse voor het ICT Keur is zo groot dat nog niet alle belangstellenden de waarmerken op zak hebben. "We zijn anderhalf jaar geleden begonnen, maar het kost veel tijd om alle toetsen af te nemen. Bovendien komt het voor dat personeel een bepaalde cursus niet haalt. Die moeten dan hun examen opnieuw afleggen. Dan ben je als onderneming al gauw twee maanden verder", aldus Vermeulen. Thans hebben zeven bedrijven het ICT Keur en staan een kleine veertig op het punt het te ontvangen.
Het wemelt van de certificaten in ict-land. Vrijwel elke zichzelf respecterende leverancier heeft wel een certified engineer-opleiding, inclusief diploma, in het leven geroepen. "Daar willen we een beetje van af. We willen een onafhankelijk keurmerk. Het kan wel zo zijn dat iemand bijvoorbeeld Avaya- of Cisco-gecertificeerd is, maar in een bedrijf bestaat een netwerk zelden uit alleen maar componenten van die ene leverancier. Een opdrachtgever wil dus zekerheid dat een installateur ook andere onderdelen of aspecten van een netwerk in zijn vingers heeft."

Het nakijken

Op de opmerking dat er wellicht wat mis is in de branche, gezien de behoefte aan een kwaliteitskeurmerk, reageert Vermeulen dat "er niks mis is. Er is alleen behoefte aan de waarborg dat installatiebedrijven de kwaliteit bezitten die zij pretenderen te hebben."
Loohuis, die met zijn veertig man tellende firma behoort tot een van de nu al ICT Keur gecertificeerde bedrijven, meldt dat "het tijdperk aanbreekt waarin de cowboys het nakijken hebben. De branche begint langzamerhand structuur te krijgen. Iedereen kan een ict-bedrijf beginnen, en er zijn nogal wat starters geweest die na een tijdje alweer failliet gingen. Met dit certificaat heeft een opdrachtgever meer zekerheid."
Volgens hem is er werk genoeg in de branche. "Ik wil de systeembeheerders die geen verstand hebben van de prestaties binnen een netwerk niet te eten geven. Er zijn veel beheerders die alles weten van de softwarematige kant en weer anderen die niets van de infrastructuur afweten. Er zijn er maar weinigen die van het geheel verstand hebben."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.