IDC voorspelt groei netwerkdiensten

Marktonderzoeksbureau IDC analyseerde de Europese markt voor netwerkdiensten tot het jaar 2000. Het gaat om ondermeer (mobiele) telefonie, Isdn, packet/frame-diensten, value added-netwerkdiensten en huurlijnen.

IDC concludeert dat de Westeuropese markt voor netwerkdiensten de komende vijf jaar blijft groeien. Was de totale markt in 1995 goed voor 161 miljard dollar, deze zal in 2000 228 miljard dollar bedragen (een gemiddelde jaarlijkse groei van 6,5 procent). Door de toenemende concurrentie van nieuwkomers op de markt zullen de PTT's uit alle macht proberen hun grote marktaandelen te behouden en tegelijkertijd diensten met meer toegevoegde waarde gaan bieden. De nieuwkomers zullen zich met concurrerende prijzen en flexibele aanbiedingen richten op de zakelijke marktsectoren met de grootste marges. Het aanbieden van alternatieve infrastructuren - zoals de kabel - en nieuwe technologieën om netwerkdiensten bij de mensen thuis te krijgen, zal ook op de consumentenmarkt enorme concurrentie veroorzaken.
De toenemende behoefte aan mobiliteit en draagbaarheid zorgt vooral voor grote vraag naar mobiele telefonie. IDC voorspelt dat deze markt 33 miljard dollar bedraagt in 2000. Interactieve multimedia-diensten blijven in Europa enigszins achter.
Bedrijven zullen steeds vaker kiezen voor een hybride oplossing voor hun netwerken in plaats van een bedrijfsnetwerk dat gebaseerd is op één enkele technologie. De marktverhouding spraak ten opzichte van data en andere diensten zal steeds meer doorslaan richting de niet-spraak-diensten. Eind 1995 was de markt voor telefonie en mobiele spraak bij elkaar goed voor 84 procent van de totale markt. In 2000 is dat volgens IDC nog maar 74 procent. De inkomsten uit spraakdiensten zullen blijven groeien, zij het op bescheiden schaal; de samengestelde jaarlijkse groei is slechts 3,1 procent door de dalende prijzen. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-29T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.