Breedband uit de ruimte

Satelliet als alternatief voor toegang via de kabel en telefoon

Via de satelliet wil Aramiska bedrijven in Nederland vanaf december breedband toegang tot internet aanbieden. Het bedrijf verwacht de nodige respons omdat de uitrol en dienstverlening van breedband via de telefoon en kabel niet vlekkeloos verloopt.

  
Het voordeel van de Eutelsat-satelliet op grote hoogte die Aramiska gebruikt is dat hij een groot deel van West en Oost-Europa kan bereiken. Die hoogte is tegelijkertijd ook zijn grote nadeel. De grote afstand tot de aarde zorgt voor vertragingen in de netwerkverbindingen. "Het voor internetcommunicatie gebruikte protocol tcp/ip is op deze grote afstanden ontoereikend", zegt Philippe Bodart, directeur en oprichter van Aramiska. De starter heeft het slow-start principe van dit protocol ondervangen doordat er niet gewacht wordt op bevestiging dat informatiepakketten goed zijn aangekomen.
"We hebben weinig nodig om bedrijven via de satelliet op internet te kunnen aansluiten", zegt Philippe Bodart, directeur en oprichter van het bedrijf. Het in 2000 gestarte Aramiska heeft capaciteit gekocht op de Atlantic Bird 2 van Eutelsat. Deze satelliet is eigendom van een aantal Europese telecombedrijven.
Geheimzinnig
Toine Bles, product manager bij Nl.tree (de organisatie die scholen op Kennisnet aansluit), ziet meerdere satellietbedrijven geheimzinnig doen over de manier waarop zij vertraging ondervangen. Nl.tree heeft ruim zevenhonderd scholen in Nederland via Hughes van een breedbandverbinding met Kennisnet voorzien. Volgens Bles is het voor het ophalen van informatie een goed en snel te installeren alternatief voor de kabel en de telefoon. "Voor het versturen van informatie is het goed dat we met minimumgaranties gewerkt hebben."
Hij hangt 36 duizend kilometer boven Europa en draait met dit werelddeel mee.
Aramiska heeft kanalen met overcapaciteit op de satelliet gekocht. "Vijf jaar geleden was dit een onhaalbare kaart", zegt Bodart. Reden voor de hoge prijzen was het gebrek aan aanbod van satellietcapaciteit en het feit dat de verkoop van deze ruimte primair gericht was op televisiestations. De miljoenen kijkers waren een rechtvaardiging voor grote en langjarige contracten. "Zo'n groot bedrag kunnen wij niet ophoesten", vervolgt Bodart. Door het beperkte aantal bedrijven dat de starter bedient zouden de kosten per klant te hoog uitkomen.

Even duur

In de opzet van het netwerk en het product is zoveel mogelijk gedaan om gelijk te blijven met de prijs van breedband via telefoon en kabel. Op de centrale site bij Brussel staat een schotelantenne. Die zorgt voor de connectie met de satelliet. Op deze locatie heeft het bedrijf via Belgacom een tier 1 verbinding met internet. De bedrijven die het Aramiska-netwerk gebruiken krijgen een kleine schotel buiten en hardwarevoor de connectie en het beheer daarvan. Naast internetconnectiviteit zit in het op Linux gebaseerde product ook e-mailsoftware, een firewall en cachingsoftware. Opwaarderen van de software gebeurt centraal door vanuit de centrale site de programmatuur van de uitstaande apparaten aan te passen. Het fysieke beheer en de installatie heeft Aramiska uitbesteed aan lokale installateurs.
Aramiska biedt het product vanaf volgende week op de Nederlandse markt aan. Dat is later dan gepland. De vertraging komt volgens Bodart door logistieke problemen bij de uitrol van installaties in Engeland. Hij zegt positieve geluiden uit de Nederlandse markt te hebben opgevangen over zijn product. "Veel vraag naar satellietverbindingen zou je in een dicht bekabeld land als Nederland niet verwachten." Hij verwacht in Nederland in een jaar tijd vijfhonderd tot zevenhonderd bedrijven aangesloten te hebben.
Redenen voor het mogelijke succes van de satelliet zijn volgens Bodart het feit dat een groot deel van de kabelinfrastructuur nog steeds niet geschikt is voor internet. Hetzelfde geldt voor veel telefooncentrales die nog geen dsl (digital subscriber line) aankunnen. Daarnaast ziet hij marktpartijen steken laten vallen in hun dienstverlening.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-29T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.