Overeenkomsten zetten Novell weer op de rails

Novell onthulde op de Comdex-beurs in Las Vegas het beheer van de router-apparatuur van Cisco op te zullen nemen in zijn directory-diensten (NDS). De twee bedrijven hebben hiervoor een overeenkomst gesloten. Deze aankondiging volgt op eerdere overeenkomsten met achtereenvolgens telecommunicatieconcern Lucent Technologies en netwerkbedrijf Nortel Networks.

Tot ongeveer een jaar geleden werd Novell nog beschouwd als 'afgeschreven', terwijl Microsoft bezig was aan een niet-te-stuiten opmars. Inmiddels hebben de herhaalde vertragingen van Windows NT 5 in contrast met de tijdige levering van Novells Netware gezorgd voor een ommekeer van deze negatieve perceptie van Novell. Bovendien roemen analisten de NDS-strategie van het bedrijf. Op termijn moeten deze directory-diensten de standaard worden voor kwesties als netwerkbeheer en de aanschaf van hardware en software. Onderzoeksbureaus als de Butler Group en de Aberdeen Group menen dat Novell goede kansen maakt om dit te bereiken.

Dienst uitmaken

Dit oordeel is ondermeer gebaseerd op het feit dat NDS ook binnenkort voor Windows NT uitkomt. "Wij willen steeds meer functionaliteit in NDS stoppen. Eventueel uiteindelijk ook telefoonnetwerken, zodat 'jouw' telefoon zich bevindt waar jij inlogt op het netwerk", zegt Bram Haasnoot, directeur Benelux bij Novell. Hij constateert een trend naar beheer, bijvoorbeeld in de telecommunicatiemarkt, waar bedrijven steeds meer specifieke dienstverlening willen bieden. "Daarvoor moet je dus wel centraal gegevens over 'digitale persona' kunnen bijhouden. Dat houdt meer in dan alleen naam en nummer, maar omvat ook nog je voorkeuren en product- of dienstgebruik."
De Nederlandse directeur heeft het hier over het beheer van miljoenen software-objecten. Novell werkt daaraan onder de naam Scads (Scalable Directory Services), waar ook in Nederland al experimenten meer worden uitgevoerd. Verder wil de softwareleverancier meer dienstverlening bieden, wat ook premiumcontracten met garantieniveaus en selecte, gespecialiseerde wederverkopers behelst. Overigens zet Cisco, ondanks de samenwerking met Novell, de ontwikkeling van zijn Networking Services voor de toekomstige Active Directory van Microsoft (CNS/AD) gewoon voort.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.