KPN start Europees netwerk

Eigen Euroringen waarborgen continuïteit netwerkdiensten

Dit artikel delen:

KPN heeft lering getrokken uit de problemen rond KPN Qwest. Het heeft in de omringende landen netwerken van zijn mislukte samenwerking met Qwest opgekocht om bedrijven internationale transmissiediensten te kunnen aanbieden.

"Precies op deze dag vier jaar geleden kondigde KPN samen met zijn Amerikaanse partner Qwest aan een combinatie te starten voor wereldwijde netwerkdiensten", zegt Leo Roobol, directeur van de divisie Vaste Net deze week bij de melding van het Euroringen-initiatief. "We weten allemaal hoe het met KPN Qwest is afgelopen." Roobol noemt de zevenhonderd miljoen euro die KPN heeft afgeschreven op zijn aandeel in de combinatie. De commerciële schade vindt hij erger: "Door het faillissement kwam de continuïteit van onze diensten in gevaar. Dat willen we met een eigen netwerk voorkomen."
De Euroringen, zoals het netwerk genoemd is, beslaan Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ook zijn er verbindingen met Engeland en de VS. Het grootste deel van het Euroringen-netwerk is samengesteld uit onderdelen die KPN uit de boedel van KPN Qwest heeft opgekocht. In Frankrijk kaapte Telia het KPN Qwest-netwerk weg. Bronnen uit de carrierwereld weten te melden dat Telia en KPN aan een overeenkomst werken om KPN's lacune weg te werken. In ruil voor verbindingen in Nederland krijgt KPN verbindingen uit Franse KPN Qwest-netwerk van Telia. KPN noch Telia willen deze overeenkomst bevestigen.
Naast verzekering van de continuïteit van zijn transmissiediensten neemt het telecombedrijf deze stap ook om op termijn in deze groeimarkt een graantje te kunnen meepikken. Verder wil het de capaciteitsvraag van zijn eigen buitenlandse bedrijfsonderdelen, waaronder de Duitse mobiele telefoniedochter E-Plus, via het nieuwe netwerk afhandelen.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.