Diensten op glas

Geautomatiseerd ordersysteem BBned smeerolie voor samenwerking

Bbned, de eigenaar van het op één na grootste dsl-netwerk, sleept de laatste tijd de ene na de andere order binnen voor activering van stedelijke glasnettten. Het wil via zijn apparatuur op dit glas andere isp's en aanbieders toegang geven tot kantoor en huiskamer.

Open netwerk
De klant die een glasaansluiting van BBned afneemt betaalt een vastrecht voor gebruik van de verbinding. In kantoor of huis komt een modem te staan met aansluitingen voor diverse dienstenaanbieders. De klant betaalt bij afname van deze diensten aan de provider die het levert. De extra netwerkcapaciteit die nodig is voor de dienst is verwerkt in de prijs. BBned en de provider verrekenen dit onderling.
De inkt voor de overeenkomst met de gemeente Amsterdam is nog niet droog of Helmond meldt dat BBned voor de actieve laag in het toekomstige glasnet gaat zorgen. Net als in Amsterdam gaat het om tienduizenden aansluitingen. "Over vijf jaar is de helft van onze aansluitingen van glas", voorspelt BBned-directeur Hans Rietkerk. Op dit moment heeft de Telecom Italia-dochter 237 duizend dsl-aansluitingen verkocht via isp's waarmee het samenwerkt. Rietkerk verwacht dat het bedrijf volgend jaar het beheer van tientallen open glasnetten naar zich toe kan trekken.
Veel hoeft het bedrijf bij deze overstap van dsl naar glas niet te investeren. De apparatuur voor activering van het netwerk is net zo duur als de ontsluiting van een zelfde gebied via dsl. BBned stelt dat het de activering van 40 duizend aansluitingen in Amsterdam uit de lopende begroting van 90 miljoen euro jaaromzet te kunnen bekostigen. "Het bestaande geautomatiseerde ordersysteem dat voor partners toegankelijk is via een portal is ideaal om met veel collegabedrijven tegelijkertijd deze nieuwe markt te ontginnen", aldus Rietkerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.