Leveringsverbod Epacity

Opta dwingt KPN tot beter dsl-bod voor concurrenten

Dit artikel delen:

De verkoopcampagne is inmiddels in volle gang. In radiospotjes prijst KPN het bedrijfsleven Epacity-breedbandverbindingen via de telefoonlijn aan. Klanten zullen nog enkele weken moeten wachten. Telecomtoezichthouder Opta verbiedt levering, zolang KPN niet met een beter bod komt voor zijn concurrenten.

Telecombedrijven als BT, Worldcom en Versatel onderhandelen sinds medio vorig jaar met KPN over voorwaarden voor toegang tot het dsl-product van KPN, dat toen nog de naam Bitstream droeg. Eind vorig jaar lag er een aanbod waar alle partijen zich goed in konden vinden. De prijs en voorwaarden van het KPN-bod was zodanig dat alternatieve aanbieders met een redelijke marge dsl-lijnen via Epacity konden aanbieden.
Begin dit jaar kapte KPN de onderhandelingen af en veegde het aanbod van tafel. De prijs van het nieuwe aanbod dat alternatieve telecombedrijven voorgeschoteld kregen, lag 40 procent hoger en was voor telecombedrijven, die hun eigen netwerk willen gebruiken, een stuk onvoordeliger. "KPN biedt Epacity alleen aan als eindproduct, waar naast de toegang tot het laatste stuk van de telefoonlijn ook het gebruik van het hart van het netwerk in verrekend zijn. Hierdoor valt er door andere telecombedrijven niets op te verdienen. Omdat BT in Nederland zijn eigen netwerk heeft, is toegang tot de atm-switch, waar een aantal wijkcentrales van KPN op aangesloten zijn, voldoende." Dit zeggen Olaf Olmer, medewerker regelgeving, en Peter Reek, verantwoordelijk voor het dsl-product binnen BT.

Rechter

Inmiddels is de toezichthouder Opta bij de zaak betrokken. Het heeft KPN tot begin december een last onder dwangsom opgelegd om met een beter aanbod te komen. In de tussentijd mag KPN dsl via Epacity niet leveren op straffe van een zware boete. KPN heeft inmiddels een nieuw voorstel gedaan, dat betrokken partijen opnieuw hebben verworpen. Daarnaast heeft KPN de rechter om schorsing van de last onder dwangsom gevraagd, omdat de voorwaarden volgens het concern voor alle partijen gelijk zijn. Opta onthoudt zich van commentaar zolang de zaak onder de rechter is. Er is nog geen datum voor de rechtszaak bekend.
Feyo Sickinghe, werkzaam bij Logica en secretaris van de Associatie van Competitieve Telecomoperators (ACT), ziet KPN met deze stap naar de rechter een handige zet doen. "KPN wint tijd. De last onder dwangsom heeft een beperkte looptijd. De helft van de tijd zit er inmiddels al op. Daarnaast kijkt de rechter naar de letter van de mededingingswet en zou Opta best eens terug kunnen fluiten. KPN betaalt zelf ook meer voor Epacity. Van de hogere tarieven voor Epacity heeft KPN alleen geen last. Het is vestzak/broekzak voor het bedrijf. Als het op de ene plek meer uitgeeft komt er bij de andere afdeling gewoon meer binnen."

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-15T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.