Alexander Graham Bell: De man achter de C in ICT

"IT zonder communicatie is niets. Als er IT was, maar geen telefoon, was IT lang zover niet", zo motiveert lezer Addie Lassche de stem op Alexander Graham Bell. Een waar woord, zonder telefoon zou de 'C' in ICT niets voorstellen.E-mail -en Internetverkeer gaan meestal via telefoonlijnen. Daarom verdient de uitvinder van de telefoon een nominatie voor de ICT-persoonlijkheid van dit millennium.

Alexander Graham Bell, geboren in 1847, groeide op in de Schotse stad Edinburg. Hij studeerde daar klassieke talen en bekwaamde zich vervolgens in Londen in anatomie en fysiologie.
De belangstelling van Bell voor het overbrengen van geluid werd gewekt toen hij in Amerika les gaf aan doven. Hierdoor raakte hij doordrongen van het belang van spraak en de doorgifte ervan. Hij werkte allereerst het dovenalfabet uit dat zijn vader had ontworpen en zette zich aan apparaten die geluid 'zichtbaar' moesten maken.
Tijdens de ontwikkeling van zijn foonautograaf ontdekte Bell dat geluid bestaat uit golven. Zijn volgende idee was om deze geluiden om te zetten in elektrische stroom. Tot een ontwikkeling van dit apparaat is het nooit gekomen, wel gebruikte hij het idee wel voor zijn bekendste uitvinding; de telefonie. De eerste telefoon geeft geluid door middels stroomvariaties.
Naast de uitvinding de telefoon, gaf Bell ook de aanzet voor de ontwikkeling van de fotofoon. Dit apparaat geeft geluid door middels lichtstralen. Ook had hij een aandeel in het vastleggen van geluid op platte wasschijven, de voorloper van de grammofoonplaat. Als vorm van waardering werd de eenheid decibel naar deze uitvinder vernoemd. Bell overleed op 2 augustus 1922.  MC
 
De stem van.....
René van Bergem, directeur Cisco Nederland
"Als Nederlandse persoonlijkheid nomineer ik minister Annemarie Jorritsma, vanwege haar betrokkenheid bij de Internet-economie. Dankzij haar inspanningen neemt Nederland een steeds belangrijkere positie in bij het gebruik van Internet-technologie met als doel onze economie te optimaliseren.
Voor de verkiezingen van de internationale IT-persoonlijkheid stem ik op John Chambers, directeur van Cisco. De reden voor deze keuze is zijn rol in het toepassen van Internet-technologie voor de optimalisatie van bedrijfsprocessen, zowel binnen zijn eigen organisatie als bij de ecosystem partners van Cisco."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-19T00:00:00.000Z Michiel Couzy